Санаторно-оздравителният комплекс „Камчия“ посрещна огъня на Петите летни университетски игри Камчия 2016, който беше запален на тържествена церемония в Амфитеатъра на комплекса късно снощи. В следващите пет дни 300 студенти от най-авторитетните български университети ще си дадат среща и ще покажат висок спортен дух и честна игра, като най-добрите от тях ще бъдат отличени с купи и медали. Студентите ще се състезават в общо 7 вида спорт: плажен футбол, плажен волейбол, плажен тенис, баскетбол 3x3, щафета, плуване и тенис на маса.

Организатор на престижното спортно събитие е Асоциацията за университетски спорт АУС "Академик", в партньорство със СОК „Камчия“, Министерството на младежта и спорта, Министерството на образованието, Международната европейска спортна федерация, с подкрепата на "Асикс". Специални гости на церемонията по откриването бяха Асен Марков - зам.-министър на младежта и спорта, доц. д-р Златко Джуров - председател на АУС "Академик" и организатор на Игрите, проф. Вили Лилков – народен представител, Александър Иванов – председател на Националния младежки форум, Станка Шопова – изпълнителен директор на СОК „Камчия“, ръководители на академични и учебни заведения.

„Камчия" посреща престижното спортно събитие за четвърта поредна година. „Заедно сме, защото имаме общи цели – образование, култура, отдих, спорт и здраве“, каза в приветствието си управителят на Спортен комплекс „Камчия“ Тодор Тодоров.

„Нека тези игри да ви донесат щастие от спорта, щастие от това да сме заедно“, с тези думи се обърна към присъстващите студенти зам.-министър Марков.

По време на красивата церемония състезателите, съдиите и треньорите дадоха клетва за спортсменска и честна игра. Огънят на игрите беше донесен в „Камчия“ от студентите и запален от Станка Шопова, Асен Марков и Вили Лилков. Олимпийският символ ще гори в следващите дни пред  националния флаг и знамето на Асоциацията за университетски спорт „Академик“.

Днес започват груповите фази по плажен футбол, плажен волейбол и плажен тенис. За утре, петък, е предвидена кръгла маса по въпросите на университетския спорт. В събота и неделя ще се играят полуфинали и финали, а също и очакваната от всички плажна щафета.