Големият алпинистът Боян Петров е в кома и е на апаратно обдишване във Военномедицинска академия. Лошата информация за състоянието на пострадалия по-рано днес даде началникът на ВМА ген. проф. Николай Петров.

По обяд Боян Петров и екозащитникът Андрей Ковачев бяха пометени в Кресненското дефиле от автомобил, управляван от румънка. Двамата природозащитници обхождали трасето, където трябва да мине лот 3.2 на магистрала "Струма".

Преди часове лекарите от Благоевград успокоиха, че няма опасност за живота на сериозно пострадалите. Петров и Ковачев бяха настанени в реанимация на МБАЛ Благоевград, където лекарите ги интубираха и подготвиха за пътуването до София.

Петров е с черепно-мозъчна травма, хематом, перфорирани ребра и белодробна контузия.

Ковачев е с по-лека травма, има мозъчен оток.

От думите на проф. Николай Петров стана ясно, че за момента е важно овладяването на белодробната и чеперната травми на Боян Петров.

Във ВМА вече им направиха първите изследвания. При Боян Петров, който е в кома, предстоят още изследвания и прегледи на вътрешните органи тази вечер. В сряда и двамата пострадали ще бъдат прегледани от травматолози, за да се уточнят счупванията им и кога ще бъдат оперирани.

Всички се молим за Боян Петров и Андрей Ковачев!