Асоциацията за университетски спорт „Академик“ излезе с открито писмо до медиите, в което изразява разочарованието си от "продължаващото пренебрежително отношението на държавните институции и фактори към студентския спорт у нас". Недоволството е породено от случилото се на зимната Универсиада в Алмати (Казахстан). На Откриването преди два дни страната ни бе представена от един спортист, заминал с пари назаем. В откритото писмо не се назовава името му, но БЛИЦ СПОРТ научи, че става въпрос за ски-бегача Йордан Чучуганов.

Открито писмо на АУС Академик до медиите:

Студентският спорт отново сe наслуша на празни обещания и гръмки фрази

Асоциацията за университетски спорт „Академик“ у нас изразява огромното си възмущение и разочарование от продължаващото пренебрежително отношението на държавните институции и фактори към студентския спорт у нас. Поредното доказателство е „участието“ на България на зимната Универсиада в Алмати (Казахстан). На Откриването преди два дни страната ни бе представена от един спортист, заминал с пари на заем.

Напомняме, че на последната зимна Универсиада преди две години България спечели два златни медала чрез Александра Жекова и Владимир Зографски, а миналата зима студентският ни спорт завоюва три световни титли в ски-ориентирането на шампионата в Тула (Русия) (б.р. - големият успех беше на Станимир Беломъжев). И това обаче не бе достатъчно основание да се подсигури сега нормално участие на наши студенти на Универсиадата в Казахстан и отново трябваше да чуваме за кой ли път познатите отговори: „За студентски състезания в чужбина няма пари“…

Министри и кабинети се сменят, обещанията и гръмките фрази са все едни и същи, а срамното отношение към развитието на университетския спорт и физическата активност на младите хора остава. Всичко това идва след като в последните години с неимоверни усилия АУС Академик успя да възстанови зимните и летни национални универсиади с домакинства на европейските градове и столици на спорта София, Пловдив, Русе и сега Стара Загора. Всяка година организираме по 28 отделни национални университетски шампионата с близо 5000 участници в различните спортове, наред с това зимни и летни игри съответно в Боровец и в Камчия. Няма друга федерация или спортна структура у нас с подобна мащабна дейност. Това е огромен обем от работа, който – наред с международното участие - изисква голям организационен ресурс, многоброен екип и съответното финансиране.

Апелираме за спешна промяна в отношението на държавните институции към студентския спорт. Разчитаме празните обещания да останат в историята и държавата чрез Министерството на младежта и спорта и Министерството на образованието и науката най-накрая да осигури реално, а не само на думи, повече внимание и средства за спорта на младите хора и по-специално на студентите, които в момента не спортуват достатъчно.

АУС Академик