Стойността на професионалните спортни отбори експлодира през последното десетилетие благодарение най-вече на масивното увеличение на парите за тв права. С помощта на този актив бяха изсечени няколко нови милиардери, включително Майкъл Джордан. В момента на света има 81 спортни клуба, оценени на поне $1 млрд. (някои от тези тимове имат повече от един собственик или значителни дългове, които оставят своите босове извън 10-цифрения клуб).

Спортът е бил път към богатството за много хора, но най-богатите сред богатите са били милиардери много преди изобщо да навлязат в света на спорта. Днес има 62-ма милиардери, които са мажоритарни собственици или управляващи партньори на отбор във водеща спортна лига. Те разполагат с общо $322 млрд. и притежават 78 клуба. Като се прибавят и миноритарните собственици, както и такива във второстепенни първенства, то присъствието на богаташи се разширява до 125 милиардери с участие в 144 тима, включително 40 футболни (в изследването не са включени клубове, притежавани от семейства като Стайнбренър и Глейзър).

Националната баскетболна асоциация на САЩ и Канада (НБА) е домът на най-много милиардери сред собствениците, в сравнение с която и да е друга спортна лига. Тук е и най-богатият от тях въобще - Стив Балмър. Със своето лично състояние от $30 млрд. бившият изп. директор на "Майкрософт" е №1 сред собствениците на спортни клубове за трета поредна година.
Балмър купи "Лос Анджелис Клипърс" през 2014 г. за $2 млрд., възползвайки се от скандала с Доналд Стърлинг, разтърсил НБА със своите расистки коментари. Цената на "ножиците" представляваше 10% от тогавашното богатство на бизнесмена и се приемаше като нищо повече от напън от негова страна да влезе в изключителния клуб на собствениците. Само че инвестицията на Балмър дойде в перфектен момент, тъй като само няколко месеца по-късно лигата сключи нова тв сделка за $24 млрд. и средната стойност на всеки клуб в НБА нарасна със 114% през последните 3 г.

Индийският петролен магнат Мукеш Амбани е вторият най-богат собственик на спортен клуб със състояние от $23.2 млрд. Той е един от основателите на Висшата лигата по крикет на Индия (IPL), създадена през 2008 г. Амбани притежава "Мумбай Индиънс" чрез своята компания "Релайънс Индъстрис", генерираща годишен приход от $44.5 млрд. на световния пазар на горива.
На трето място е съоснователят на "Майкрософт" Пол Алън (лично богатство $19.9 млрд.) - собственик на "Портланд Трейл Блейзърс" в НБА и на "Сиатъл Сийхоукс" в НФЛ. В Топ 5 са още създалият империята "Ред Бул" Дитрих Матешиц ($13.4 млрд.) и нефтеният магнат и инвеститор Филип Аншуц ($12.5 млрд.). Австриецът е най-богатата личност както във футбола, така и във Формула 1 със своите дялове в "Ню Йорк Ред Булс" от МЛС и двата автомобилни отбора "Ред Бул Рейсинг" и "Скудерия Торо Росо".

Американецът пък притежава хокейния "Лос Анджелис Кингс" от НХЛ и футболния "Лос Анджелис Галакси" от МЛС и освен това има 1/3 от баскетболния "Лос Анджелис Лейкърс" в НБА.

ТОП 20 НА МИЛИАРДЕРИТЕ В СПОРТА
 
Поз. Име Състояние Източник Клуб
1. Стив Балмър (САЩ) $30 млрд. "Майкрософт" "ЛА Клипърс"
2. Мукеш Амбани (Инд) $23,2 млрд. Петрол "Мумбай Индиънс"
3. Пол Алън (САЩ) $19,9 млрд. "Майкрософт" "Сиатъл Сийхоукс", "Портланд Трейл Блейзърс"
4. Дитрих Матешиц (Ав) $13,4 млрд. "Ред Бул" "НЙ Ред Булс", "Ред Бул Рейсинг", "Скудерия Торо Росо"
5. Филип Аншуц (САЩ) $12,5 млрд. инвестиции "ЛА Кингс", "ЛА Галакси"
6. Хасо Платнер (Гер) $11,2 млрд. софтуер "Сан Хосе Шаркс"
7. Роман Абрамович (Рус) $9,1 млрд. стомана "Челси"
8. Михаил Прохоров (Рус) $8,9 млрд. инвестиции "Бруклин Нетс"
9. Шахид Хан (Пак) $8,2 млрд. авточасти "Джаксънвил Джагуарс"
10. Мики Арисон (Изр) $8,1 млрд. круизи "Маями Хийт"
11. Стенли Крьонке (САЩ) $7,5 млрд. имоти "ЛА Рамс", "Арсенал", "Денвър Нъгетс", "Колорадо Авъланч"
12. Стивън Рос (САЩ) $7,4 млрд. имоти "Маями Долфинс"
13. Силвио Берлускони (Ит) $7 млрд. медии "Милан"
14. Мериан Илич (САЩ) $6 млрд. "Литъл Сизърс Пица" "Детройт Ред Уингс", "Детройт Тайгърс"
15. Даниъл Гилбърт (САЩ) $5,8 млрд. ипотеки "Кливланд Кавалиърс"
16. Чарлз Джонсън (САЩ) $5,8 млрд. финанси "Сан Франциско Джайънтс"
17. Ричард де Вос (САЩ) $5,6 млрд. маркетинг "Орландо Меджик"
17. Джо Люис (Вбр) $5,6 млрд. инвестиции "Тотнъм"
19. Джери Джоунс (САЩ) $5,2 млрд. ам. футбол "Далас Каубойс"
20. Робърт Крафт (САЩ) $5,1 млрд. ам. футбол "Ню Ингланд Пейтриътс"


Списание "ФОРБС", превод в. "Сега"