Васил Господинов е новият герой на българските щанги, след като спечели един сребърен и два бронзови медала от европейското първенство по вдигане на тежести, което се проведе в Сплит. Той обаче е можело да прекрати отдавна спортната си кариера заради липса на финансиране. Това разкри треньорът на щангиста Лъчезар Кишкилов.

„Не ми е първият медалист. Правил съм световни шампиони и за мен не е изненада, че мой състезател стига до медалите. Още Пламен Желязков изведох до световния връх, после Иван Стоицов, а накрая и Боянка Костова. Радвам се много за Васко, той го заслужава. Постоянен е в работата си в последните години и това му носи резултат“, заяви Кишкилов пред „Меридиан Мач“.

„Той обаче не е мое откритие. Първо започна да тренира при Димитър Трамбурджиев в Асеновград. После отиде в София, за да учи в спортното училище на ЦСКА. След това пък премина в Левски. Когато се завърнах от Азербайджан, той каза, че иска иска да се заема с подготовката му. Трябва да кажа, че в началото бяха трудни времена. Нямаше пари от никъде. Добре, че беше майка му, че да му праща пари от Испания, за да може да се подготвя. Сега нещата се канализираха и ситуацията е по-нормална“, допълни специалистът.

„Не искам да казвам силни думи за шансовете му на световното първенство в Анахайм в края на годината. Ще се стремим за 6-8 място. Ако обаче се отвори шанс, съм сигурен, че може да се върне с медал“, призна треньорът на Васил Господинов.

„Федерацията не ми осигури средства за пътуване до Сплит. Можеше един самолетен билет да ми купят, но няма да се сърдим за подобни неща. Добре, че първенството беше близо, че да мога да отида с личния си автомобил. Щангистът е по-уверен, когато знае, че личният му треньор е до него. Това му дава спокойствие и видяхте какво направи Васко“, разкри Лъчезар Кишкилов.