Министърът на младежта и спорта Красен Кралев и кметът на София Йорданка Фандъкова откриха Световната купа по художествена гимнастика, която се провежда до неделя в “Арена Армеец“. Красиво начало с представяне на българския фолклор и традиции предшества откриването. В края на изпълненията премина и дефилето на нациите, като всяко едно от момичетата излезе с националния флаг на участничките в Световната купа. Естествено, отново бе приветствана и легендарната Нешка Робева, която в четвъртък навърши 70 години.

Сред гостите на официалното откриване бяха още Стефка Костадинова, Даниела Делакяйе (супервайзер на състезанието и член на Техническия комитет по художествена гимнастика към Международната федерация), Лаура Акоста (член на Техническия комитет по художествена гимнастика към Международната федерация) и други. Президентът на федерацията по художествена гимнастика Илиана Раева, вицепрезидентът Мария Петрова и Мария Гигова представяха България. Радващ факт бе, че и един от кандидатите за президент на международната федерация Моринаре Ватанабе уважи София и нашата Световна купа.

“Гордея се, че Европейската столица на спорта през 2018 година е домакин на Световната купа по художествена гимнастика. В продължение на няколко дни София ще бъде домакин на най-красивия спорт. Софиянци, гостите на столицата ще могат да се радват, а децата и младите хора да се стимулират да се занимават със спорт. Искам специално да поздравя Българската федерация по художествена гимнастика, в лицето на госпожа Раева, на госпожа Петрова за това, че за поредна година ни правят съпричастни с този спорт. Да пожелая успех на всички състезатели и разбира се да пожелая много, много успехи на златните български момичета. Момичетата от златният ансамбъл на България, нашите прекрасни индивидуални състезателки. На добър час, успех на състезанието  и нека да се радваме на този красив спорт”, заяви при откриването кметът на София Йорданка Фандъкова.

“България е изключително щастлива  и за нас е огромна чест за пореден път София да бъде домакин на Световната купа по един от най-българските и най-красивите спортове - художествената гимнастика. Такива турнири са най-голямата възможност за реклама на нашата страна. Не случайно този турнир ще бъде гледан от над 52 милиона зрители в 25 страни. За нас това е голяма отговорност. Аз съм убеден, че Българската федерация по художествена гимнастика за пореден път ще се справи брилянтно с организацията и ще ни даде поводи за гордост. Не случайно през 2018 година, когато София е Европейската столица на спорта, тази зала ще бъде домакин, ще посрещне световния елит на световното първенство. Един от най-големите ни надежди за успех на Олимпийските игри са вързани с нашите златни момичета. Нека да им пожелаем успех, успех и на турнира, това заяви министърът на младежта и спорта Красен Кралев.

ВИЖТЕ КАК МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ГИМНАСТИЧКИТЕ В СОФИЯ