"Дали пък да не останем до Световното първенство в България през 2018 ???"

Това изречение се появи във "Фейсбук" в събота вечерта около 21:00 часа. И накара стотици фенове да мечтаят, да се молят, да стискат палци и да повярват, че е истина. Написа го Христиана Тодорова. Едно от най-чаровните лица на българската художествена гимнастика. Тя винаги е била луда глава, своенравна и с лют характер. Изправяла е треньори на пръсти. Но винаги е оставала спокойна и уверена в действията си. И въпреки че е една от най-малките в ансамбъла (беше най-малката преди влизането на Любомира Казанова) винаги е била здраво стъпила на земята и изключително отговорна.

Какво означава публикуваното изречение от Христиана във "Фейсбук" и дали то е истина? Все още не знаем. Вероятно съвсем скоро ще разберем. Момичетата трябва да вземат решение и да го кажат публично. Едно е факт. Минути след поста на Хриси стотици фенове буквално заляха "стената" й във "Фейсбук". Освен познатите харесвания мненията заваляха като медалите, които ни носеха и сме сигурни, че все още ще носят нашите любимки.

Както е известно, четирите гимнастички от ансамбъла Михаела Маевска, Ренета Камберова, Цветелина Найденова и Христиана Тодорова, бяха категорични, че приключват кариерите си след Олимпиадата в Рио. В момента са в Баку на Световната купа, която би трябвало да е последната в кариерата им. След този изненадващ пост обаче нищо не е сигурно. Мечтите на феновете бяха подплатени с любопитни отговори на още две от момичетата. Михаела Маевска написа: "Защо пък не!!!", а Цветелина Найденова добави: "Нека остане изненада..." Христиана Тодорова добави за финал: "Мотивирах се страшно много".

По информация на БЛИЦ една от възможностите за реакцията на момичетата е оставането без медал в многобоя в Баку. Ужасяващата трагедия с Цвети Стоянова няма как да не се отрази на ансамбъла. Въпреки че Любомира Казанова се справя блестящо нашите някак си изведнъж започнаха да отстъпват позиции. Или е удобно на конкурентките им съдиите да ги извадят от играта. Полека-лека започна занижаване на оценките и със сигурност съдиите се опитват да ги изхвърлят извън тройката. А само допреди един-два месеца България бе част от призовата тройка заедно с Русия и Израел, към която ръка протягаше и Беларус. Третото място за Италия от Баку обаче дойде доста изненадващо, което може би е поизнервило грациите.

Десетки фенове подкрепиха написаното от Христиана Тодорова. Ето само част от мненията им: "Давайте, момичета. Много ви обичаме и ви подкрепяме. Не мога да си представя друг състав на ансамбъла ни...ВИЕ СТЕ НАЙ-ДОБРИТЕ! Винаги се просълзявам щом ви гледам." "Велики златни момичета! Гордостта на България. Най-хубавата новина за България. Успех и късмет на финалите", "Това ще е страхотно! Направете го. Ще напълните не "Арена Армеец", а стадион "Васил Левски". Обичаме ви!"

Какво ще се случи от тук нататък и дали е възможно най-любимият ансамбъл на България да остане да радва феновете си? Дано публикацията не е била плод на прибързана и необмислена емоция? Сигурни сме, че момичетата знаят колко много хора ги уважават, ценят и обичат. Колко хора пускат всеки уикенд полупредаващи интернет линкове и трептяща картина, за да следят изявите им. Колко хора биха били щастливи да останат, за да им се радваме.

P.S. Няколко лични думи от мен. Знаете отношението ми към вас. Отборите, които са радвали България за последните 20 години, са футболните герои от САЩ през 1994 година и волейболистите. Вие сте редом до тях. Други няма. Направете това, което диктуват сърцата ви. Една от най-големите ни и успешни гимнастички е написала в своя "Фейсбук": "...Човек винаги трябва да бъде воден от СЪРЦЕТО СИ..." Дори и да се откажете, вие оставате нашите и моите любимки, които през няколко дни карате да забиваме погледи за по 2-3 минути и да трием изпотени ръце, докато играете на килима. Ако продължите, ръцете и очите отново ще се потят...Успех, любими.
СТЕФАН РАЛЧЕВ/БЛИЦ