Точно по 1008 лева на месец от Български спортен тотализатор ще получава всяка от гимнастичките в ансамбъла от момента, в който прекрати спортната си кариера. Премията е доживот. Сумата се полага по закон още от времето на правителството на Симеон Сакскобургготски по предложение на олимпийския ни комитет и министър Васил Иванов - Лучано.

В момента всеки носител на злато от олимпийски игри, след като приключи кариерата си, получава от тотото три минимални работни заплати. Сега тя е 420 лева, или общо става 1260 лева. Среброто е 90% от сумата, а бронзът - 80%. При повече от един медал сумите се събират. Сред спортистите парите от тотото са известни като олимпийски пенсии.

"Пенсионирах се преди баба ми!", възкликна Християна Тодорова пред Нова телевизия. За 8 години тя и съотборничките й от ансамбъла спечелиха 81 медала.

По закон процент от премията отива и при треньорката им Ина Ананиева.

Подобна практика има в доста държави, защото след приключването на кариерата си повечето спортисти изпитват сериозни трудности с адаптацията. Както БЛИЦ първи разкри, бенефисът на ансамбъла ще бъде на 17 ноември в зала "Арена Армеец".