Състезаващата се за Азербайджан българка Боянка Костова стана европейска шампионка в категория до 58 килограма на шампионата по вдигане на тежести на Стария континент във Фьорде (Норвегия). 22-годишната ни сънародничка ни имаше смазващо превъзходство над останалите състезателки и ги победи без да има каквито и да било проблеми.

И в двете движения българката започваше опитите си, след като вече всички останали бяха приключили.

В изхвърлянето Костова записа три успешни опита, като последният беше на 105 килограма - със 7 по-малко от световния си рекорд (112 кг.), но лекотата, с която вдигаше, подсказа, че има сили да подобри без особени усилия най-доброто постижение в историята. В изтласкването Костова направи два опита, като записа 130 във втория и така направи двубой от 235 кг. Втора далеч зад Боянка остана Ирина Лепса от Румъния с двубой от 205 кг. Трета пък е Йоана Лоховска от Полша със 204.

Така Костова взе третата си европейска титла в кариерата си и демонстрира, че се намира в отлична форма преди Олимпиадата в Рио де Жанейро.

Припомняме, че Костова е действаща световна шампионка от Хюстън 2015, а предишните й златни медали на Европейско бяха в Анталия 2012 и Тбилиси 2015.