Най-добрият български алпинист Боян Петров се завърна на родна земя, след като изкачи връх Нанга Парбат в Хималаите (8126 метра). Това беше третият осемхилядник, покорен от българина за година. Така неговият крак вече е стъпвал на 8 от 14-те върха с подобна височина в света.

„Ще започна с таратор и шопска салата. Пет месеца не съм ял българска храна и много съм зажаднял, защото отслабнах 7-8 кг. Много тежка експедиция, с много голяма психическа ангажираност. Радвам се, че всичко завърши и вече за втори път успявам да направя три върха по осем хиляди в рамките на един сезон под 100 дни", бяха първите думи на Петров пред камерата на bTv след завръщането му в България.

Той разказа и в детайли за експедицията до Нанга Парбат - „Планината не беше изкачвана много дълго време. По склоновете нямаше нищо. Трябваше да се оправяме по абсолютно първичния начин на алпинизма. Носиш си всичко, правиш си всичко и това непрекъснато държи в напрежение няма ли да паднеш някъде. Изключително стръмен маршрут."

Следващото предизвикателство пред Петров, който е зоолог в Националния природонаучен музей към БАН и от години е на инсулин, ще бъде най-високият връх в света - Еверест (8848 м). „Пролетта на следващата година е Еверест. Най-накрая му дойде редът, колкото и да се дърпах от него, защото той е комерсиален връх. Догодина пролетта тръгвам към него", обяви Петров.

Най-голямата подкрепа за Боян в начинанието му са семейството и приятелите. Времето до следващата експедиция той ще посвети именно на тях - "Семейството ме окуражава, разбира се, обаче са далеч от мен, това са 5000 км по въздуха и телефонът не е достатъчен за един такъв контакт. Сега виждам дъщеря ми. От 7 месеца не съм я виждал. Дойде моментът, в който аз се прибирам и искам да се отдам вече на семейството, преди да подготвя следващата експедиция."

Той разкри и каква е мотивацията му да продължава да изкачва най-високите върхове в света. „Време е българин да събере тази престижна колекция. Просто българският алпинизъм не се развива от няколко дни, не е слаб. Напротив, имаме много славни времена в алпинизма. Аз си го взех като лична мисия, че изкачването на осемхилядници трябва да стане пример за обществото като цяло, че пътят към върховете ражда постижения и национална гордост", добави героят.

 

 

Осемхилядниците на Боян Петров:
2009 г. - Гашербрум I (8080), Каракорум, Пакистан - първо българско изкачване
2014 г. Канчендзьонга (8586), Хималаи, Непал - първо българско изкачване
2014 г. Броуд Пик (8047), Каракорум, Пакистан - първо българско изкачване
2014 г. К2 (8611), Каракорум, Пакистан
2015 г. Манаслу (8163), Хималаи, Непал
2016 г. Анапурна (8091), Хималаи, Непал
2016 г. Макалу (8485), Хималаи, Непал
2016 г. Нанга Парбат (8126), Хималаи, Пакистан