Тази събота и неделя Огняново отново ще приеме шахматисти от различни краища, които ще вземат участие в мемориалния турнир „Стилян Стругов“. За осмото поредно издание на надпреварата се очаква да пристигнат близо 100 състезатели в двете възрастови групи – подрастващи и възрастни, с което да се подобри рекорда от миналите години. 

Събитието ще има международен привкус, който се придава от тима на македонския град Гостивар, начело с най-добрите си състезатели Ацко Стойкоски и Якуп Лика. От българска страна се очакват петима национални и един международен майстор като сред за първи път ще бъде Вельо Колев, който ще стане и първият състезател от „Верила“ (Елин Пелин), който ще вземе участие в надпреварата. Като част от разширяването на географията на надпреварата в нея участие заявиха шахматисти от Якоруда, Пазарджик, Сливница, Боголин, а така също Варна и "Дунав" (Русе). За сметка на тях големите липсващи в тазгодишното издание на турнира ще бъдат представителите на ЦСКА и „Юри Бендерев“ (Перник), които за първи път от основаването на мемориалния турнир „Стилян Стругов“ няма да имат свои представители заради участието на техни състезатели в международна проява, в която защитават честта на България.

Сред участващите от региона обаче ще бъдат две от „остриетата“ Димитър Бозов и Красен Пингов, на които се възлагат надежди да защитят честта на бившата неврокопска околия. С интерес се очаква и представянето на един от най-колоритните състезатели на събитието – регионалният секретар на КТ „Подкрепа“ Андей Андреев, който се закани най-сетне през тази година да се нареди в челната шестица на надпреварата.

Отново справедливост край шахматните маси ще раздава международният съдия Димитър Илиев, който е и сред основните двигатели на проявата от нейното създаването и. Под неговото вещо око сътезателите ще се борят за над 2000 лева награден фонд като за шампиона се предвиждат 150 лева, а за подгласниците му до осмо място също са предвидени финансови стимули. Отново ще има специални награди за най-добрите местни шахматисти, най-добре представилата се жена, сеньори и т.н. За разлика от предишни години обаче наградният фонд няма да бъде разделян след 7 кръга по Швейцарската система, а след 9, с контрола от 15 минути.
АЛЕКСАНДЪР ГЕОРГИЕВ