Бабата на Цветелина Стоянова проговори за първи път след ужасния инцидент. Баба Цветанка живее в блок 319 в “Надежда”, откъдето Цвети скочи в опит за самоубийство. Това е версията, по която работи полицията. Бабата потвърждава написаното от БЛИЦ още в деня на трагедията. Че Цвети я е пратила за ягоди и е взела решението.

"Бабо, аз паднах!" Тези думи успява да изрече гимнастичката Цветелина Стоянова на баба си Цеца минути след като съседи я намират да лежи на тревата зад блока. Това сподели през сълзи единствено пред "България Днес" бабата на спортистката.

"Много ми е трудно да говоря, но ще го сторя пред вас само и единствено, за да се спрат лъжите, нападките и обидите по адрес на отбора и треньорите. Истината е, че не може да се вини Илиана Раева или някой друг. Всички се грижеха изключително много за Цвети. Тя остана много мъничка без майка... беше едва 3-ти клас. Треньорките я взеха под опеката си и я гледаха като свое дете. Знаеха, че липсата на майчица е най-тежкото изпитание за едно крехко създание. Илиана Раева идваше тук, носеше й сокове и плодове. Интересуваше се постоянно от нея и се стараеше да й създава чувство на обич и топлина. Никога не са се карали, никога не е имало неразбирателства между треньорите и състава, нито между самите момичета. Те бяха приятелки, излизаха рядко, но винаги заедно", започва своята емоционална изповед баба Цеца.

След което неволно се връща в онзи зловещ следобед във вторник, 14 юни. "Помоли ме да отида до магазина за ягоди. По нищо не личеше, че нещо се е случвало в душичката й. Губят ми се моменти, но помня, че я видях зад блока да лежи на тревата. До нея стояха едно съседско семейство - мъж и жена. Те са я намерили първи след падането, извикали са линейката. Кълна ви се, че в първия момент помислих, че тя е слязла долу. Не съм допуснала вариант да е скочила - най-малкото беше в съзнание и говореше. Каза ми - "Бабо, аз паднах...". Не я попитах дали е скочила сама, или случайно е станал инцидентът. Размърда си краката и усети, че едната й маратонка липсва. Помоли ме да я намеря и да я сложа на крачето й. От там насетне в съзнанието ми е пълна мъгла. Нямаше място за мен в линейката, дойде внукът ми - нейното братче. Той ме закара в "Пирогов" - връща се назад баба Цеца със сълзи в очите.

Вече повече от седмица 75-годишната пенсионерка не спира да плаче и трепери за здравето на внучката си. "Няма причина, разбирате ли! Ако е скочила съзнателно, то е било в някакъв страшен миг на отчаяние. От какво е породено това отчаяние и безизходица - не зная, нямам обяснение. Никога няма да я попитам, няма да задам този въпрос. Живот и здраве, да се оправи, да си дойде вкъщи, пак няма да я разпитвам. Лекарите в "Пирогов" също не са я питали, за да запазят спокойствието и психиката й. Ако трябва да бъда честна, ще ви кажа, че в първите минути си помислих, че се е подхлъзнала или се е замаяла на терасата. Веднъж аз самата щях да падна, защото ми прилоша, а терасата не е високо укрепена", размишлява баба Цеца.

"Винаги съм вярвала, че има сила свише. Днес съм убедена, че има Бог. Лекарите също ми казаха, че това е абсолютно нереалистично - не само да остане жива, но и да не е раздробена. Когато я видях в тревата, тя лежеше буквално на 5 см от една тротоарна плочка. Ако дори само главата й беше паднала на цимента... знаете какъв щеше да е изходът. Прекалено много обстоятелства са я запазили - антените, в които се е удряла, дървото, тревата отдолу. Мисля и премислям всяка минута, че това не може да е случайно", казва пенсионерката.

Според възрастната жена покойната майка на Цвети - Анета, също й помага от небето. "Искам да отправя призив към обществото - нека не се съдим на сляпо, нека не отправяме толкова категорично присъди. Само Бог знае истината и само той съди по делата ни. Ние, хората, сме жестоки и ме боли, че в този труден момент толкова негативна енергия стига до хора, които са били изключително добронамерени към Цвети. Ще помогнете на Цветелина, ако се помолите за нея. Молитвите стигат до нуждаещите се, силно вярвам в това", казва още жената.

"Чувствам, че отново губя почва под краката си. За мен светът свърши през 2006-а, когато погребах дъщеря си Ани. Трябваше някак си да се съживя в името на Цветелина, да я отгледам, да й дам онова, което Ани не успя. После загубих мъжа си, а сега това с внучка ми. Трябвало е да става, било е писано, но вярвам, че тя ще се оправи и един ден всичко ще бъде наред. Този вторник, 14 юни, ще остане само един болезнен спомен за мен и детето", плаче баба Цеца.

Агенция БЛИЦ стиска палци на Цвети да се пребори. Искаме отново да ни радва!

ВСИЧКО ЗА СЛУЧАЯ С ЦВЕТЕЛИНА СТОЯНОВА