Светослав Тодоров е новият треньор на втория тим на ЦСКА. След малко повече от 20 години Тоди се завръща при „червените”. В рубриката БЛИЦ Архив ще припомним на нашите читатели за периода, в който роденият в Добрич футболист е в детско-юношеската школа на „армейците”. Нещо повече – той е голмайстор и лидер на младата формация.

През 1993 година Александър Станков, който по това време е треньор в ДЮШ на ЦСКА, забелязва Светослав Тодоров заради добрите му изяви на терена. Наставникът гледа мач на юношески национали, а две момчета му правят огромно впечатление. Единият е от Велико Търново и се казва Александър Томаш, а другият е Светльо.

Още на другия ден Станков започва офанзива по привличането на младоците в „армейския” клуб. За да изпълни целта си, трябва да убеди родителите им да ги пуснат в София. Разговорите протичат без много спънки и така двамата набори Тодоров и Томаш (родени съответно на 30 август и 2 септември 1978 година) пристигат в ЦСКА.

15-годишният Тоди се адаптира по възможно най-бързия начин с екипа на „червените” юноши. Още в първия си мач забива... 5 гола във вратата на Славия и дава сериозна заявка за титулярно място. А Александър Станков е повече от доволен, че е направил възможно най-точния избор.

Светослав Тодоров остава в школата на ЦСКА до лятото на 1996 година. За тригодишния си престой става три пъти републикански шампион за юноши. В състава на Сашо Станков блестят и други имена – вратарят Тодор Кючуков, защитникът Александър Томаш, халфът Константин Мирчев, както и капитанът на тима Калин Людмилов Костов, който впоследствие става футболен съдия. В същия тим играе повече от успешно и Асен Букарев, който е с една година по-малък – набор 79.

Тоди не спира да ниже гол след гол. През първия си сезон в ЦСКА отбелязва 20 попадения, през втория – 29, а през третия – 26. За три години това прави цели 75 гола, а общо изиграните му мачове са 56!

За целия този период изключителната формация на Сашо Станков допуска само... една загуба за първенство и тя е от Локомотив (София).

Младите „армейци” не срещат никакви проблеми с вечния си враг Левски. Светослав Тодоров изиграва 5 двубоя срещу „сините” – има четири победи, едно равенство (2:2), като им забива четири попадения. Първият му гол в „синята” врата е при успех с 2:0, след това поразява целта веднъж при класическо 3:0, а накрая при нов триумф с 3:0 два пъти попада в прегръдките на съотборниците си.

В турнира за Купата на България при юношите ЦСКА и Светльо Тодоров два пъти са крайни победители. През 1995 година те се справят със силния състав на Марица – 1:0 след точен изстрел на Асен Букарев. На следващата година „червените” отново вдигат купата – този път на финала победеният отбор е Пирин. ЦСКА печели с 2:0, а единият от головете е дело на Светослав Тодоров.

Паралелно с футбола Тоди се справя отлично и като ученик. Той завършва 93-то училище в София с диплома 5.93.

През лятото на 1996 година всички фенове, които следят и наблюдават мачовете на юношеската формация на „армейците”,  са сигурни, че идва времето на Светльо за мъжкия състав на ЦСКА.

Тогавашният треньор на представителния тим от Борисовата градина Георги Василев има три варианта за нови попълнения в атака – Светослав Тодоров, Георги Иванов-Гонзо (Локомотив Пд) и ветерана и бивш нападател на отбора Ивайло Андонов.
Гочето доста се колебае и в крайна сметка се спира само на Иво, който току-що е станал свободен агент, напускайки германския Арминия (Билефелд).  Вярно, Василев не греши с избора си, защото Андонов има изключителен принос за спечелената титла и купа през пролетта на 1997 година. Но по този начин ЦСКА изпуска младото златно момче Светослав Тодоров.

След като разбира, че няма да го задържат на „Армията”, Тоди се прибира в родния си Добрич. Там през сезон 1996/97 заиграва в мъжкия състав на Добруджа.

Нататък историята на Светльо е известна – трансфер в Литекс, а впоследствие отлична кариера в Англия, където носи екипите на Уест Хям, Портсмут, Уигън и Чарлтън.

Днес Тоди е отново в ЦСКА. Този път в ролята на треньор. Като футболист по независещи от него причини не успя да стигне до мъжкия състав на „червените”. Дали ще го направи с новото си амплоа – само времето ще покаже. Но едно е ясно – Тодоров притежава амбиция и огромен потенциал, който иска да развие в голям клуб. Такъв като ЦСКА...
РУМЕН ИЛИЕВ/БЛИЦ СПОРТ