Носителят на Копа Америка от миналата година Чили победи Колумбия с 2:0 в полуфинален сблъсък и се класира за финала на турнира и това лято, като отново ще спори за трофея с Аржентина. „Гаучосите” отвяха домакина САЩ (4:0) в първия полуфинал и ще търсят реванш срещу чилийците за поражението с 1:4 след дузпи на финала през миналото лято, когато срещата в редовното време и продълженията завърши 0:0. Тази година турнирът се провежда в САЩ по случай 100-годишнината от основаването му.

Чили поведе на колумбийците още в самото начало с гол на халфа на Байер (Леверкузен) Чарлс Арангис (7), който вкара първото си попадение на надпреварата. Малко след това Хосе Педро Фуензалида (11) удвои аванса на чилийците с втория си гол в турнира и до края на първата част нямаше друга промяна на резултата.

Гръмотевична буря в Чикаго забави началото на второто полувреме на стадион "Солджър Фийлд" с около 2 часа, като имаше възможност дори срещата да бъде доиграна ден по-късно. В 57-ата минута Колумбия остана в намален състав, след като халфът на Астън Вила Карлос Санчес си изкара втори жълт и съответно червен картон. Това допълнително улесни чилийците, които обаче не реализираха други попадение за по-убедителна победа.