Стоян Саладинов е многократен шампион по борба, самбо, джудо и карате, треньор с доказано реноме и репутация по цял свят. Той е и старши инструктор на отдела за борба с организираната престъпност. Саладинов е известен и като откривателя на Багата. Близък е с цялото му семейство, а когато Иванов е само на 9 години, казва на баща му, че ще го направи световен световен шампион.

Стоян Саладинов е и личен треньор на редица наши шампиони, сред които Благой Иванов, Росен Димитров, Марко Косев, Камен Георгиев, Тихомир Благовестов, Никола Дипчиков, Мартин Маринков и много други.

Саладинов говори пред БЛИЦ СПОРТ за победата на Багата над Шон Джордан-Дивака, с което българският ММА боец защити за трети път световната си титла в тежка категория на WSOF.

"Бях много приятно изненадан от победата на Благой Иванов. Проучихме отлично съперника му. Той е един много опитен, силен и опасен противник. Но Благой е уникален. Влезе отлично в мача и си свърши работата перфектно", започна Саладинов.

"Неколкократната смяна на датата изнерви Багата, но в същото време успяхме да го подготвим още по-добре за мача с Дивака. Победата на Иванов е за цяла България. Виждате, че той е обединител на нацията. Видяхте колко български флагове имаше на трибуните. На мен ми се обаждаха хора от цял свят. Не съм спал след победата му. Постоянно поддържах връзка със семейството му и всички сме много горди от постигнатото. Багата е уникат. Уникален като спортист и като човек. Невероятен спортист е невероятен дух", продължи откривателят му.

"След мача му казах "Голям си! Най-добрият"", разкри д-р Саладинов.

На въпрос дали е вярвал, че през 2012 година, когато Багата бе на косъм от смъртта, ще се стигне след няколко години до този успех и до световния връх, Саладинов отвърна:

"Не. Тогава исках единствено да оживее. През 2012 година сърцето му бе спряло, но Господ се намеси. Господ явно продължава да помага и сега. Малко хора знаят, а и Багата няма да каже, но той помага много на църквите. Дарява. Той е страхотен боец, страхотен човек и заслужава всички успехи. Заслужава любовта на България".
Юри СЛАВЧЕВ/БЛИЦ СПОРТ