Стоян Тодорчев стана първият българин, спечелил кръг от световните стронгмен-серии. Той успя да постигне грандиозния успех на родна земя в Пловдив, и то не как да е, а поставяйки три световни рекорда в две от състезателните дисциплини, съобщиха организаторите.

Тодорчев първо постигна двоен световен рекорд – за разстояние и време във „Фермерската разходка”, като измина с двата „куфара” от по 200 кг цели 25 метра само за 16,65 секунди, а след това разби конкуренцията и в „Кобилицата”, където пренесе тежест от 500 кг на рекордните 16 метра!

Стоян успя да се справи със съпротивата на лидера във временното класиране за 2016 година - Матяз Белшак от Словения, който остана втори, както и на вицешампиона от 2015-а Дайнис Загерис от Латвия, който трябваше да се задоволи с третото място.

Предвестник на титаничния сблъсък, на който бе свидетел публиката край Гребния канал в Пловдив, стана още първата дисциплина – задържането на 2х15 кг тежест отпред, която се проведе на Античния театър и бе спечелена от най-силния мъж на Норвегия Бьорн Арне Солванг.

Гигантите и международният телевизионен екип, който записва всяка тяхна стъпка, бяха покорени от магията на Античния амфитеатър и на Стария град. Със знамената на своята страна на рамо, 12-те стронгмени се спуснаха на разходка по Главната, като първата им спирка бе Римския стадион, където атлетите продължиха своята фото и тв сесия из най-притегателните кътчета на Пловдив - Европейска столица на културата за 2019 г.

„Видях, че Градът под тепетата е прекрасен още през миналата година, но сега времето е по-хубаво и всичко изглежда още по-внушително. Просто съм омагьосан”, коментира впечатленията си Матяз Белшак.

„Тук съм за пръв път, но вече нямам търпение да се върна пак. Тук всичко е топло – времето, хората, кухнята е страхотна, а Пловдив е наистина невероятен”, сподели мнението на Белшак и друг от звездните гости, Дайнис Загерис.

Еуфорията от забележителностите на Пловдив отстъпи пред зрелищния взрив от сила и адреналин в останалите 5 дисциплини, които трябваше да определят шампиона на 2016 SCL Bulgaria. Тук дойде и звездният час на Стоян Тодорчев. През цялото време водачът за световната ранглиста Матяз Белшак поддържаше напрежението, след като спечели две от дисциплините – логлифт и „Кръгът на Конан”, а най-силният мъж на Финландия Анти Муруярви напомни за огромните си възможности, след като стана най-добър в „Херкулес холд” с автомобили.

След награждаването и празненството за атлетите, в духа на феърплея и като жест на истинско приятелство извън битките в SCL, Стоян Тодорчев реши да им подари и запомнящи се преживявания на черноморския бряг.

Kрайното класиране на 2016 SCL Bulgaria:
1. Стоян Тодорчев, България - 60 точки
2. Матяз Белшак, Словения - 59 т.
3. Дайнис Загерис, Латвия - 55 т.
4. Бьорн Андре Солванг, Норвегия - 52 т.
5. Алекс Моонен, Холандия - 49 т.
6. Анти Муруярви, Финландия - 41 т.
7. Мариян Димитров, България - 29 т.
8. Орелиен Льо Жюн, Франция - 27 т.
9. Рони Кечкеш, Сърбия - 19 т.
10. Дамир Стройл, Босна и Херцеговина - 19 т.
11. Бедо Хачикян, България - 18 т.
12. Силвиу Урдея, Румъния - 12 т.