Националният ни отбор по бокс за жени даде днес пресконференция преди световното първенство в Астана (Казахстан) от 19 до 27 май. На нея присъстваха и петте състезателки, които ще участват в шампионата: Севда Асенова (кат. до 48 кг), Станимира Петрова (51), Стойка Петрова (54), Деница Елисеева (57) и Светлана Каменова (60), както и министърът на спорта Красен Кралев, президентът на БФБокс Красимир Инински, вицепрезидентът Емилия Груева, старши треньорът Хоел Солер Арате и наставникът на жените Фикрет Ереджебов.

Шампионатът е и квалификация за игрите в Рио 2016 в трети олимпийски категории, в които първите четири състезателки ще вземат визи. До момента единствената квота за България е извоювана от Станимира Петрова, която е посланик на женския бокс и на Световното в Казахстан.

Тимът ни заминава на 9 май за Казахстан, където ще проведе лагер непосредствено преди началото на първенството. Нашите са поканени от домакините да се включат в съвместните тренировки с още 21 национални отбора, като ще имат и минимум три спаринг срещи. По думите на вицепрезидента на федерацията Емилия Груева тимът ни е отказал няколко покани от елитни тимове за съвместна подготовка. "Вярвам в момичетата и съм сигурен, че ще ни дадат поводи за радост и гордост“, изрази очакванията си за световното първенство Красимир Инински.

„Момичетата са много добре подготвени. Искам първо Светлана да си вземе олимпийската квота за Рио, а после да спечелим поне една титла и още няколко медала“, каза треньорът Ереджебов.

„Вече усещаме уважение към българския бокс и очаквам, че всяка една от петте състезателки ще се върне с медал от Казахстан“, очаква кубинският треньор на България Хоел Солер Арате.

И петте ни участнички казаха, че отиват да дадат най-доброто от себе си на ринга в Астана и да стигнат до отличията. "Целта на всеки състезател винаги е една – да стигне до върха“, коментира Стойка Петрова.

„Излишно е да казвам за какво отивам на Световното, макар че за мен цел номер 1 е Олимпиадата в Рио“, каза Станимира Петрова.

„Вече имам медал от Световно (бронз от Китай 2012) и целта ми е да попълня колекцията си с единственото липсващо ми отличие – от олимпийски игри. Смятам, че квотата съм си я взела“, оптимист е Светлана Каменова.