София е в усилена подготовка на европейското първенство по ММА, което ще се състои от 29 март до 2 април в зала ЕФЕ (Exhibition Forum Events) на Хотел „Маринела”.

В тази връзка днес се състоя пресконференция в Пресклуб „България”, на която присъстваха Алистър Пети – директор организиране на събития към международната федерация по ММА, президентът на родната централа Станислав Недков, както и треньорът на националния тим Александър Чюхрай.

Миналата година състезателите ни по ММА при мъжете и жените заеха второто място в класирането по нации с 5 златни медала, а сега ще гонят лидерската позиция сред отборите и то на родна земя.

Официалното откриване на събитието ще е първият ден от 10.45 ч. в присъствието на министъра на младежта и спорта проф. Даниела Дашева.

Страната ни ще разчита на 17 свои представители, от които 15 мъже и 2 жени. Старши треньорът Александър Чюхрай е включил в състава четирима еврошампиони: Фердун Османов /70 кг/, Николай Николов /77 кг/, Даниел Гълъбаров /120 кг/ и Атанас Свисов /+120 кг/.

Сериозна заявка за успех дават и европейският вицешампион Валери Атанасов /84 кг/ и бронзовият медалист Ростислав Райчев /61 кг/. Отбора ни ще красят Антония Калъчева /52 кг/ и Офелия Туджарова /70 кг/, които имат качества за добро представяне, смята наставникът Чюхрай.

„Съдейки от своя опит в работата ми със Станислав Недков, не се съмнявам, че ще бъдете чудесен домакин и на световното първенство догодина”, заяви Алистър Пети.

„Така е. Имаме намерение да поискаме и Световното, но нека първо премине европейският шампион”, добави Станислав Недков-Стъки.

Българската федерация по ММА бе създадена само преди 3 години, а растежът й в цифри е повече от 3 пъти – клубовете в страната от 10 станаха 37. На държавното първенство през 2014 г. се явиха 50 бойци, сега те са 160.

По думите на Недков единственият сериозен проблем е несправедливото разпределение на парите за спорт у нас.

„Резултатите трябва да са единственият критерий за държавата, а не измислицата олимпийски и неолимпийски спортове. Иначе средствата за спорт като цяло не са малко, те са достатъчни”, убеден е шефът на родния ММА.