Ботев (Пловдив) извоюва шампионската титла на България при родените 2001 година. След невероятна драма на финала "канарчетата" вдигнаха купата след 1:1 в редовното време и 5:3 при изпълнението на дузпи. Срещата се игра на перфектния терен на стадион "Ивайло" във Велико Търново и беше изгледана от около 300 зрители.

"Жълто-черните" доминираха през по-голяма част от мача и само множеството пропуски им попречиха да си осигурят победата още в редовното време. Момчетата на Стефан Стоянов създадоха много повече голови положения от своя съперник, но въпреки това шампионът бе определен с удари от бялата точка.

В 6-ата минута Мартин Минчев пробва удар към вратата на "жълто-черните", но след лек рикошет топката стана лесна плячка за вратаря Марио Усков. Секунди по-късно "канарчетата" организираха бърза контра, при която Кристиан Добрев се озова очи в очи с Иван Дичевски, а последвалият удар не намери очертанията на вратата. В 11-ата минута Димитър Пройчев се отчете с плътен удар от 20 метра, профучал на метър над напречния стълб. В 14-ата минута пловдивчани сътвориха поредния си сериозен пропуск, след като Кристиан Добрев се разходи като на парад през няколко защитници в "зелено-бяло" и останал очи в очи с вратаря стреля, но ударът му бе отразен от стража Дичевски. Нелогично на фона на показаното от двата тима символичните гости поведоха в резултата. Кристиян Парашкевов пробва изненадващ директен обстрел на вратата на Ботев от 25 метра от свободен удар, изпълнението хвана в крачка Марио Усков и топката влезе във вратата за 0:1.

"Канарчетата" бяха близо до изравняването само три минути по-късно, когато Кристиан Добрев проби по десния фланг и центрира остро към Иван Василев, а нападателят бе на метър пред малкото наказателно поле и стреля, а след лек рикошет топката премина над гредата на варненци.

В заключителните секунди на първата част късметът за пореден път обърна гръб на "канарчетата". Топката бе изпратена към Кристиан Добрев, но вратарят на Черно море внимаваше и изби в тъч. Последва бързо изпълнение на страничното хвърляне и кълбото отново попадна в Добрев, който на 25 метра от вратата просто трябваше да намери очертанията, но шутът му прати кълбото на метър над напречната греда.

Изравнителното попадение за Ботев падна в 55-ата минута. При изпълнение на тъч и след комбинация между Станислав Шопов, Иван Василев и Кристиан Добрев, последният овладя в наказателното поле, залъга защитник и с прекрасен удар в далечния ъгъл разстреля Иван Дичевски за 1:1.

Ударите от бялата точка предложиха невероятна драма за зрителите, а още с първото изпълнение страстите се нажежиха до краен предел. Първата дузпа бе за Ботев, а зад топката застана Габриел Земярски. Ударът на капитана бе отразен от вратаря на Черно море, но според съдиите стражът бе действал по-рано от позволеното и ударът бе повторен. От втория опит Земярски не пропусна - 1:0. Последва дузпа за "моряците", която бе реализирана без проблем - 1:1. Петър Дашев реализира хладнокръвно за 2:1 и така се стигна до втората дузпа за варненци, която се оказа решаваща. Разписалият се в редовното време Кристиян Парашкевов изпълни, а Марио Усков спаси. При третите дузпи двата тима не сгрешиха и резултатът стана 3:2.

Четвъртият удар от бялата точка на "канарчетата" бе черешката на тортата в цялостната битка между Ботев и Черно море. Зад топката застана Димитър Тонев, който направи феноменално изпълнение в стил "паненка" и буквално отчая вратаря на "моряците", който опита всичко по силите си да спаси, но усилията му бяха напразни - 4:2. Варненци не сгрешиха при четвъртият удар от 11-те метра и резултатът стана 4:3.

Така се стигна до решителната пета дузпа за Ботев, с изпълнението на която се нагърби роденият през 2002 година Станислав Шопов. Халфът показа завидно хладнокръвие и с топовен изстрел хвърли в неистова радост всички от "жълто-черния" щаб и феновете по трибуните.