Датският ФК Копенхаген, който е съперник на Лудогорец в 1/16-финалите на Лига Европа, е елиминирал Левски. Това се случва през есента на 1998 година в първия кръг от турнира КНК. Първият мач е в София на 17 септември и завършва 0:2. Срещата се играе на Националния стадион „Васил Левски”, който е в реконструкция. Поради тази причина на трибуните присъстват малко над 4000 зрители.

Треньор на „сините” е Вячеслав Грозни, а в състава най-ярките фигури са Георги Иванов-Гонзо, Станимир Стоилов, Николай Тодоров, Дончо Донев и вратарят Димитър Иванков.

Голдбек от дузпа в 33-ата минута и Торнингер в 75-ата бележат головете за датския отбор.

На реванша на 1 октомври ФК Копенхаген е още по-убедителен – 4:1. М. Нилсен и Л. Нилсен правят резултата 2:0 съответно в 18-ата и в 50-ата минута. След това Торнингер, който се разписва и в първата среща, вкарва нови два гола (59 и 76-а минути). Почетното попадение за Левски е отбелязано от Здравко Лазаров пет минути преди последния съдийски сигнал.

Тежкото поражение от датчаните принуждава повечето привърженици на „сините” да поискат оставката на Грозни. Специалистът обаче не я подава, а и никой от ръководството не му е иска. Но още тогава се появяват индикации, че украинецът може и да не довърши сезон 1998/99 начело на Левски. Така и се случва впоследствие. Грозни се разделя с тима от „Герена”, а мястото му е заето временно от Ангел Станков. „Сините” изпускат титлата, която отива за втора поредна година в Ловеч. Провалят се и в турнира за Купата на България.

Трябва да отбележим, че през есента на 1986 година Левски елиминира един от предшествениците на ФК Копенхаген. Става въпрос за Б1903, който през 1992 година се обединява с КБ и така се появява настоящият съперник на Лудогорец.

Въпросните двубои между „сините” и Б1903 са от турнира за КНК. Първата среща е загубена от Левски с 0:1, но на реванша тимът от „Герена” преодолява датския си съперник, побеждавайки с 2:0 след голове на Божидар Искренов (74) и Наско Сираков (85).
ЯВОР ЯСЕНОВ/БЛИЦ СПОРТ