Мачът с Люксембург тази вечер е идеален повод да припомним за един от най-големите скандали в националния отбор. Скандал, който приключва в навечерието на мач именно срещу Великото Херцогство през юни 1997 година.

Но нека върнем лентата малко по-назад. След европейското първенство в Англия през 1996 година БФС и президентът Иван Славков уволняват Димитър Пенев от поста селекционер на националния. Или казано по-точно – не удължават изтеклия му договор.

Дисциплинарно отстранен от отбора е централният нападател Любослав Пенев.  За нов треньор е назначен Христо Бонев. В знак на солидарност към двамата Пеневи звездата на Барселона и България Христо Стоичков обявява бойкот.
 

Въпреки твърденията, че бунтът няма нищо общо с Бонев, Камата не изпуска възможност да се изкаже злобно за съгражданина си. През април 1997 година, когато е световната квалификация с Кипър, Стоичков обявява в радиоинтервю, че Зума е „Господин Никой“. Извън ефир, но на публично място, го нарича с висок глас: „тюфлек“ и „цървул“.

Няколко дни по-късно Ицо, явно разбирайки че е пресолил манджата, решава да звънне на Бонев, за да се извини и да му каже, че иска да се върне в състава. Треньорът обаче му затваря телефона.

Този ход на легендарния номер 8 е предвиден за печеливш. Ако Бонев го беше приел, щеше да излезе, че Стоичков е успял да покаже на обществото, че командва парада и се връща в отбора. Треньорът обаче поема риска да го отреже, защото при евентуален неуспех срещу Кипър Стоичков би се оказал незаменим. Така нашите печелят с 4:1 мача без Камата.

Малко по-късно Любо Пенев се връща в отбора, но го няма Ицо. Бонев просто не иска да чуе за него. В навечерието на световната квалификация с Люксембург на 8 юни 1997 година, която се играе в Люксембург, обаче се случва нещо интересно. Камата се мята на джипа си и отива в Пловдив. Директно в дома на националния селекционер. Този път той се извинява на Зума право в очите. Иска му прошка и поднася огромен букет с цветя на съпругата му Ева Бонева.

Разчувстван от постъпката, треньорът вкарва Христо Стоичков извънредно в групата и на лагера преди мача с Люксембург. Нашите печелят категорично с 4:0 и запазват реални шансове за класиране на световните финали във Франция през 1998 година. Войната между наставника и звездата е приключила.

Нататък историята е позната. На 20 август 1997 година бием Израел с 1:0 в София след гол на Любослав Пенев. На 10 септември пък със същия резултат печелим срещу Русия. Попадението е дело на Трифон Иванов, а головият пас е на Христо Стоичков. След като е минал през ада, националният тим в крайна сметка постига основната си цел – участие на Мондиала.
РУМЕН ИЛИЕВ/БЛИЦ СПОРТ