ЦСКА и Интер се срещат днес след 49 години, макар и в контрола. През пролетта на 1967-а двата тима се изправят един срещу друг в епичен полуфинален трилър за КЕШ.

Първата среща е на стадион „Сан Сиро” и завършва 1:1. Факети открива за домакините в 45-ата минута, а Никола Цанев изравнява в 66-ата.  

В състава на Интер блестят десетима от славната единайсеторка на нерадзурите, която 2 години по-рано печели втора поредна евротитла с 1:0 срещу Бенфика – вратарят Сарти, Бургнич, Гуарнери, Факети, Бедин, Пики, Жаир, Мацола, Суарес и Корсо.

В 32-ата минута ЦСКА остава с 10 души на терена заради пресилено изгонване на Кирил Райков. Голът за „червените” пада по следния начин. Никола Цанев не успява да разбие стената при изпълнение на фаул, но веднага след това шутът му намира пролука към мрежата.

Италианците хукват да вкарват втори гол, но защитата на гостите и вратарят Стоян Йорданов са перфектни. Изнервените домакини започват да ритат жестоко. Якимов си пати най-много, когато е хванат от двама италианци и буквално изхвърлен зад тъчлинията, Димитър Пенев пък е ударен от сигнална ракета, долетяла от трибуните.

Реваншът е една седмица по-късно – на 26 април в София. Над 70 000 зрители изпълват Националния стадион „Васил Левски”. Отново Факети е точен за Интер. Той се разписва в 62-ата минута. В 78-ата обаче Никола Радлев изравнява. Младокът започва мача като редник, а после под душовете е произведен в старшина от тогавашния военен министър Добри Джуров, който нахлува щастлив в съблекалнята, за да поздрави „армейците” за добрите им изяви.

Любопитното е, че Никола Цанев отново бележи от фаул, но съдията този път не признава гола, тъй като бил отсъдил непряк свободен удар.

Според тогавашния регламент продължения и дузпи няма. Стига се до трети мач. Той трябва да е на неутрален терен – във Виена. В последния момент обаче се взема решение срещата да е пак в Италия – в Болоня.

Третият мач е спечелен от Интер с 1:0 след гол на Капелини още в 13-ата минута.

Някъде месец-два след мача ЦСКА се сдобива с уникален за времето си автобус. Возилото е истински лукс – с хладилници и тоалетна и е с марка „Барейрос”. Веднага плъзва слух, че „червените” са приели предложението на Интер третият мач да е в Италия срещу въпросния рейс. Мълвата обикаля не само София, но цяла България. И се шири из цялата страна години наред.

Всъщност истината е съвсем друга. Автобусът не е подарък от Интер. 11 години по-късно возилото е потрошено от хасковски хулигани след напечен мач от А група.