Датата е 20.09.2009 година. Вечерта предстои да се изиграе вечното дерби между ЦСКА и Левски. Двата тима се готвят трескаво, когато изведнъж пристига светкавична мегаоферта за четиримата най-добри играчи при "сините", които тогава са водени от Радко Достанич. Във факса, който е от руския шампион Рубин (Казан), има милионно предложение за закупуването в пакет на Живко Миланов, Дарко Тасевски, Юсеф Рабех и Зе Соарес.

Видял сумата, босът Тодор Батков нарежда: "Заминавайте веднага!". Независимо, че само след часове Левски се изправя срещу вечния си съперник, адвокатът качва веднага играчите на самолета за Русия. С тях заминава и мениджърът Николай Жейнов.

Часове по-късно четиримата футболисти пристигат в Москва, където научват, че... в Рубин дори не са чували за тях, а още по-малко са изпращали оферта. Левски падна в капана.  Роди се най-голямата афера в историята на родния футбол.


Докато играчите търсят най-бързия начин за обратно прибиране в България, Левски вече е на терена на стадион "Васил Левски". Без най-добрите си футболисти "сините" са безсилни и получават два безответни гола, а ЦСКА можеше да победи и с далеч по-голям резултат. Един от най-големите скандали в историята на българския футбол е факт. Факт е и измамата, която по-късно попадна в класацията на 10-те най-големи в историята на най-популярната игра.

Първото име, което изплува в аферата, е на митичния вече арменец Артур Оганесян, който е смятан за основа на цялата схема.
Версиите са черно тото и заговор срещу Левски.

Босът на Левски директно обвини тогавашните собственици на ЦСКА - Димитър Борисов и Иво Иванов. Според него те са действали в комбина с Артур и са му спретнали номер. Въпросният арменец е бил у нас именно, за да гостува на "титаните". Според хора от прокуратурата двамата собственици на ЦСКА знаят истинското име на арменеца, докато Артур е псевдоним, с който чужденецът се е представил пред Тодор Батков, с когото също се е видял.

Източници от разследващия орган обаче тогава оневиниха "червените" със солиден довод: "ЦСКА също са заподозрени, но следите сочат към друго място. Помислете реално, ако “армейците” са решили да спретнат този трик на Левски и Батков, защо ще канят Артур в София официално. И защо сега потвърждават, че са се срещнали с него", казаха тогава те.

Арменецът пък обяви в ефира на Канал 3, че Батков го е потърсил, за да уредят дербито с точен резултат, защото имал големи дългове. Собственикът на "Левски" го заплашил с убийство, ако проговори за далаверата. Уточнил и по какъв начин ще се раздели с живота си - като бъде удавен в Черно море.

"Батков ми довери, че има големи дългове и ме попита дали знам къде може да се заложи голяма сума за мача с ЦСКА. Той ми каза, че Левски е загубил от Дебрецен, но той е спечелил пари от тази загуба. След това отидохме в офиса му, телохранителите му ме принудиха. Каза ми, че ще ми даде веднъж 100 000 евро и още един път 200 000 евро, за да ги дам на футболисти на ЦСКА. След което уточни, че иска да заложи големи пари на точен резултат 2:0. Батков печели добри пари от тото афери", каза Артур.

"Батков ме заплаши, че ако не направя това, което ми нарежда, ще ме убие. Неговите охранители ме удариха няколко пъти в главата и ме заплашиха, че ще ме удавят в Черно море. Батков се познава с всички бандити в Русия. Имам записано на касета всичко това и съм готов да го предоставя на всяка телевизия", добави арменецът.

В аферата бе замесен и тъчреферът Красимир Керезов, но за него се доказа, че няма пряко участие.

Твърденията за действията на Тодор Батков бяха противоречиви. Той твърди, че веднага е сезирал УЕФА и лично тогавашният бос Мишел Платини, но според сведения в България от 2009 година, Батков дори не е сезирал българската прокуратура. Тя се е сезирала сама и причината се криела в големия обществен интерес към случващото се в Левски.

БЛИЦ СПОРТ потърси за коментар Николай Жейнов, който бе заедно с четиримата футболисти в Москва. Футболният мениджър обаче обясни, че няма право да говори докато прокуратурата не приключи делото, което се точи вече 7 години.

"Всички описах когато ме повикаха в НСБОП (б.р. - в момента ДАНС). Също така обаче подписах документ, че не трябва да казвам какво съм написал. Ако това бъде разсекретено, ще разберете истината", каза Жейнов пред БЛИЦ СПОРТ.
Юри СЛАВЧЕВ/БЛИЦ СПОРТ