На този ден през 1998 година България записва най-катастрофалната си загуба на голям форум. На Мондиала падаме с 1:6 от Испания в Ланс. Мачът е последен за нашите в груповата фаза. Преди това правим 0:0 с Парагвай и губим с 0:1 от Нигерия. Така националният ни тим, бронзов медалист от САЩ 94, приключва участието си на световното първенство във Франция с актив от 1 точка и голова разлика 1:7.

Кошмарното поражение от „червените фурии” си има предистория. Базата на нашите, намираща се близо до Париж, прилича на гнездо на оси. Скандалите са ежедневие. Като се започне от това кой да е капитан, та се стигне до кои да са титуляри и резерви.

Два дни преди мача с Испания Любослав Пенев и Христо Стоичков изненадващо изчезват от хотела. Няма ги цяла нощ. Селекционерът Христо Бонев се е хванал за главата, защото мобилните телефони и на двамата са изключени. Той стои буден до 3 часа след полунощ, очаквайки те да се приберат, и след като от звездите няма и следа, си ляга в леглото.

На другия ден – някъде по обяд, Ицо и Любо се появяват, без да дават каквото и да е обяснение къде са били и какво са правили цяла нощ. През това време в хотела е бъкано с журналисти. Любослав Пенев цъфва пред тях, хапвайки сладко, сладко ябълка. Христо Стоичков пък се тътри из фоайето по джапанки и силно брадясал. 

"Въпросчетата към треньора не към нас", заядливо се обръща Любо към микрофоните и камерите. "Тука сме били, къде са сме ходили", опитва се Стоичков да излезе от ситуацията.

На брифинга с представителите на медиите Бонев отклонява всички въпроси, свързани с бягството на Ицо и Любо. „Важното е, че вече са тук. Това, къде са били и какво са правили, няма никакво значение”, отсича Зума.

Час по-късно Стоичков изважда едно каталунско знаме и го слага на прозореца на стаята си. Флагът веднага е забелязан от испански журналисти, които бързат да го заснемат. На въпрос защо го е направил, Ицо не отговаря, а само смъмря питащите го репортери.

Самият мач започва ужасяващо. В 18-ата минута испанците вече водят с 2:0 след голове на Йеро от дузпа и на Луис Енрике. Десетина минути по-късно Бонев прави рано-рано смяна – вади Нанков и пуска на неговото място Любослав Пенев.

Така приключва полувремето. По време на паузата в съблекалнята на нашите избухва поредният скандал. Ицо отказва да излезе на терена и на почивката е заменен от Илиан Илиев.

Но ужасът продължава. В 53-ата минута Мориентес прави 3:0. Малко след това (в 56-ата минута) Емил Костадинов отбелязва единствения гол за България на Мондиал 98. Следват обаче още попадения в нашата врата, пазена от Здравко Здравков. Мориентес вкарва за 4:1 в 80-ата минута, а в 88-ата след удар Кико топката среща гредата, отбива се в тялото на Георги Бачев и влиза в мрежата. В официалната статистика голът е записан като автогол на Бачев. В самия край Кико оформя крайния резултат – 6:1.

След мача нашите са с наведени глави, а испанците... плачат. Плачат, защото по същото време Нигерия и Парагвай са им скроили гаден номер. Африканците, които са си осигурили участие в елиминационната фаза, хич не се напрягат. Парагвай бие с 3:1 и продължава също напред за сметка на Испания.

Крайното класиране в групата е следното: 1. Нигерия 6 точки, 2. Парагвай 5 точки, 3. Испания 4 точки, 4. България 1 точка.

В микс-зоната Раул и Субисарета не могат да сдържат сълзите си. Когато дава автограф на български журналист, Раул плаче, а една от сълзите му пада върху снимката, на която току-що се е разписал...

Това е последното участие на България на световно първенство. Оттогава са изминали 18 години. Колко ли още ще чакаме, за да се видим отново на Мондиал?...
БЛИЦ СПОРТ

24 юни 1998, Ланс
ИСПАНИЯ – БЪЛГАРИЯ 6:1
1:0 Йеро (5-дузпа), 2:0 Енрике (18), 3:0 Мориентес (53), 3:1 Ем. Костадинов (56), 4:1 Мориентес (80), 5:1 Г. Бачев (88-автогол), 6:1 Кико (90+4)
ИСПАНИЯ: Субисарета, Агилера, Надал, Алкорта, Серхи, Ечеберия (50 – Раул), Йеро, Амор, Енрике (69 – Гереро), Мориентес, Алфонсо (65 – Кико).
БЪЛГАРИЯ: Здравков, Нанков (28-Л. Пенев), Тр. Иванов, Гинчев, Кишишев, Ив. Йорданов,  Г. Бачев, Стоичков (46 – Ил. Илиев), Боримиров, Балъков (61 – М. Христов), Ем. Костадинов.
Ланс, ст. „Феликс Болаер” – 40 000 зрители
Съдия: Марио ван дер Енде (Холандия)
Жълти картони: Агилера, Гереро (Испания), Бачев, Пенев (България)