Първият четвъртфинал на Мондиал 2014 между Франция и Германия, който е от 19 часа тази вечер, ни кара да се върнем назад във времето...
 
Историята помни велики мачове от световни първенства, но един от тях със сигурност е в топ 5 на най-големите драми. Драмата в Севиля, така остава известен прочутият полуфинал между Западна Германия и Франция на Мондиала в Испания през 1982 година. Битката е жестока, а над стадион “Санчес Писхуан” дебне и... сянката на смъртта.
 KAMATA_3.jpg
Два скандала бушуват в лагерите на съперниците в навечерието на сблъсъка. Устатият Паул Брайтнер се изпокарва жестоко със селекционера на немците Юп Дервал. Разправията е потулена от медиите, но е разкрита дни след края на световното първенство. Щурият Брайтнер аха да си събере багажа, което ще дойде повече на треньора, който преди Мондиала така и не успява да разубеди Бернд Шустер. Русия ангел бойкотира Бундестима и въпреки многобройните молби на Дервал така и не заминава за Испания.За капак асът на тима Карл-Хайнц Румениге е контузен и участието му е под въпрос.
Във Франция екшънът е с любовен оттенък. Нападателят на “петлите” Жан-Франсоа Лариос е отстранен временно от отбора заради любовна афера със съпругата на... Мишел Платини. Някои издания даже прогнозират, че асът на тима няма да е психически готов за футболната война с немците.
 
На терена шоуто е пълно. Федералната република повежда след попадение на Пиер Литбарски, но десет минути след това техничарят Доминик Рощо е съборен в наказателното поле. Дузпа! Платини взема топката, целува я и по своя брилянтен и фамозен начин я изпраща в мрежата – 1:1.
През второто полувреме гол не пада, но положенията се редуват едно след друго пред двете врати.
 KAMATA_2.jpg
Ужасът настъпва малко преди 60-ата минута. Вратарят Харолд Антони Шумахер изскача извън наказателното си поле и по възможно най-бруталния и груб начин в каратистки стил удря току-що влезлия като резерва Патрик Батистон. Французинът се просва на земята и не мърда, въпреки светкавичната намеса на лекарския екип. Изпада в безсъзнание. Сянката на смъртта надвисва над стадиона – футболисти и зрители изпадат в ужас. Само Шумахер стои на една страна и спокойно си дъвчи дъвката.
 
“Патрик беше блед, нямаше пулс. Не мърдаше изобщо. Всички се паникьосахме, а съдията не направи нищо. Даже и жълт картон на Шумахер не показа. Това бе класически червен картон и не се знаеше как можеше да протече мачът. По-важното е, че впоследствие Патрик дойде в съзнание и се оправи след дълго лечение в болницата. Три от зъбите му бяха разбити от удара на Тони Шумахер”, спомня си Мишел Платини - капитанът на “петлите” и настоящ президент на УЕФА.
 
Десетина минути по-късно двубоят се подновява. Стига се до продължения, в които “петлите” взимат инициативата. С красиви голове на Мариус Трезор и Ален Жирес Франция дръпва напред с 3:1 и вече се вижда на финала.
 
Не така обаче мислят във Федералната република. Юп Дервал вади от скамейката последния си, но най-важен коз – Румениге. Кале, макар и контузен, макар и на инжекции (цели 5 на брой!), влиза в игра. Камерите показват лицето му преди смяната. Каменно, напълно спокойно, уверено в обрата. И обратът се случва...
 
В 103-ата минута именно той намалява резултата на 2:3. Румениге отбелязва по типичния си начин, с протегнат крак, от близко разстояние намира топката, след като се е пласирал отлично. И когато я забива във френската врата, започва да пляска с ръце и да надъхва своите. “Допингът Румениге” съживява почти загиналите немци. И те започват масирана обсада. В началото на второто продължение Клаус Фишер с изключително приятно за окото изпълнение изравнява – 3:3. Драмата наистина е пълна и уникална!
 
Така се стига до дузпите, в които пак Франция се вижда победител. При първите три удара от бялата точка никой не греши. При четвъртата дузпа за Западна Германия Ули Щилике не успява да отбележи. След това зад топката застава Дидие Сикс. При гол “петлите” отиват на финала срещу Италия. Той обаче се дъни, а след това същото прави и Максим Босис. Накрая Хорст Хрубеш с нечовешко хладнокръвие фино и елегантно превръща дузпата в гол. Федералната република ликува, а Франция плаче!
KAMATA_1.jpg 
Четири години по-късно – на Мондиала в Мексико, “петлите” имат възможност за реванш. Двата тима пак застават един срещу друг и пак на полуфинал. Но реванш няма. ФРГ отново бие, този път с 2:0 в редовното време. Анди Бреме в 9-ата минута и Руди Фьолер в последната пращат западногерманците за втори пореден път на финала.
 
Любопитното е, че след като отстранява Франция на Мондиал 82 и Мондиал 86, след това ФРГ се препъва в спора за титлата. Първия път губи с 1:3 от Италия, а после с 2:3 от Аржентина.
 
На световни финали двата тима имат още един феноменален мач. Той е през 1958 година в шведския град Гьотеборг. Спорът е за третото място, а Франция печели повече от категорично с 6:3. Резултатът се движи така:
0:1 Жюст Фонтен (16), 1:1 Ханс Цисларчик (18), 1:2 Реймон Копа (27-дузпа), 1:3 Жюст Фонтен (36), 1:4 Ивон Дуи (50), 2:4 Хелмут Ран (52), 2:5 Жюст Фонтен (78), 3:5 Ханс Шефер (84), 3:6 Жюст Фонтен (89)
 
8 юли 1982
Световно първенство, полуфинал
ГЕРМАНИЯ – ФРАНЦИЯ 3:3
(след прод., 1:1 в редовното време, 8:7 след дузпи)
1:0 Литбарски (17), 1:1 Платини (27-д.), 1:2 Трезор (93), 1:3 Жирес (99), 2:3 Румениге (103), 3:3 Фишер (108)
При дузпите:
Жирес бележи за Франция – 3:4, Калтц бележи за Германия – 4:4, Аморос бележи за Франция – 4:5, Брайтнер бележи за Германия – 5:5,  Рощо бележи за Франция – 5:6, Щилике пропуска за Германия – 5:6, Сикс пропуска за Франция – 5:6, Литбарски бележи за Германия – 6:6, Платини бележи за Франция – 6:7, Румениге бележи за Германия – 7:7, Босис пропуска за Франция – 7:7, Хрубеш бележи за Германия – 8:7.
 
ГЕРМАНИЯ: Шумахер, Калтц, Щилике, К.Х.Фьорстер, Б. Фьорстер, Дремлер, Брайтнер, Магат (73 – Хрубеш), Бригел (97 – Румениге), Литбарски, Фишер.
ФРАНЦИЯ: Етори, Жанвион, Трезор, Босис, Аморос, Женжини (50 – Батистон, 60 – Лопес), Тигана, Платини, Жирес, Рощо, Сикс
Севиля, ст. “Санчес Писхуан” – 63 000 зрители
Съдия: Чарлз Корвер (Холандия)
Жълти картони: Б. Фьорстер (Г), Жирес, Женжини (Ф)

РЕПОРТАЖ ОТ МАЧА:



ДУЗПИТЕ:


КАК ШУМАХЕР ПРЕГАЗИ БАТИСТОН: