Днес се навършват 17 години от един изключително куриозен случай в германския и световния футбол. Сигурно малцина са треньорите, които остават без работа на почивката на мача на своя отбор. Именно това обаче се случва на 15 декември 1999 година с бившия легендарен вратар на германския национален отбор Тони Шумахер. С този случай ще ви запознаем в рубриката БЛИЦ АРХИВ.

В мач от 16 кръг на Втора бундеслига Фортуна (Кьолн) приема Валдхоф (Манхайм). На почивката гостите водят с 2:0 и точно преди интервала пропускат дузпа. Шумахер, който е треньор на кьолнски тим, е извикан в офиса на президента Жан Льоринг, който е истинска легенда за Фортуна и в продължение на 30 години управлява клуба.

В офиса на Льоринг бившият вратар получава изключително остра критика, придружена с много обидни епитети. Шумахер не издържа и на момента подава оставка. В знак на солидарност си тръгва и помощник-треньорът Ралф Минге. Така самият Жан Льоринг застава начело на отбора за второто полувреме, а това е петият път, в който той става треньор на Фортуна. Нещата обаче не се променят и Валдхоф печели с 5:1.

Това е само една от ексцентричните изцепки на Жан Льоринг като шеф на Фортуна (Кьолн). В един момент на 30-годишното си управление на „Зюдщадион“ в Кьолн той получава забрана да присъства на мач на отбора, тъй като в предишния двубой е имал сериозен спор със съдия. Льоринг обаче влиза на стадиона, преоблечен като дядо Коледа. През 2005 година той умира от рак, а след това дори има предложение „Зюдщадион“ да бъде прекръстен в негова чест. Това обаче не се случва.
Текст и статистика Веселин РУСИНОВ, БЛИЦ СПОРТ

15 декември 1999 г., Втора бундеслига, 16 кръг
Фортуна (Кьолн) – Валдхоф (Манхайм) 1:5
0:1 Клаус (16), 0:2 Протцел (28), 0:3 Лихт (62), 0:4 Винце (73), 1:4 Гърлич (78-дузпа), 1:5 Рем (90)

Фортуна (Кьолн): Бобел (25-Хайду), Драгонер, Варданян, Сарпей, Ледвон, Гърлич, Тавчар (74-Шулер), Конецке, Сичон, Граф (46-Мусави), Лекс

Валдхоф (Манхайм): Тодеричиу, Пасиека, Букадида, Сантос, Краус, Жоу (75-Тебер), Монтеро, Протцел (74-Рем), Винце, Лихт (83-Васмер), Клаус

Кьолн, „Зюдщадион“ - 500 зрители
Съдия: Дирк Маркенберг
Жълти картони: Ледвон, Варданян, Гърлич, Тавчар, Конецке (Фортуна Кьолн); Краус, Жоу, Протцел, Пасиека (Валдхоф Манхайм)
Втори жълт картон: 80-Ледвон (Фортуна Кьолн)