Лудогорец приема ФК Копенхаген в първи 1/16-финал на Лига Европа. Сблъсъкът между двата тима е шестият случай, в който български и датски отбор излизат едни срещу друг в евротурнирите. В досегашните пет три пъти нашите представители излизат крайни победители.

За първи път българи и датчани мерят сили в континенталните клубни надпревари през сезон 1978/79. Тогава в първия кръг на Купата на европейските шампиони (КЕШ) Локомотив (София) елиминира Одензе. Първият мач в Дания завършва 2:2, като местният тим взима аванс от два гола, реализирани от Нилсен. „Железничарите“ изравняват чрез попадения на Ангел Колев и Бойчо Величков. На реванша Одензе отново взема преднина. Ериксен открива от дузпа в 23-ата минута, но само три по-късно 11-метров е отсъден и за Локомотив, а Начко Михайлов не бърка при изпълнението си. Сашо Костов бележи победното попадение малко след почивката. Във втория кръг на турнира „червено-черните“ отпадат от германския Кьолн.

През есента на 1986 година Левски получава за съперник Б1903 Копенхаген в първия кръг на Купата на носителите на национални купи (КНК). Първата среща се играе в датската столица и местният тим печели с 1:0 след попадение на Клаус Матиасен в 50-ата минута. „Сините“ печелят на реванша с два гола в края. Четвърт час преди последния съдийски сигнал Божидар Искренов се разписва, а в 85-ата минута Наско Сираков бележи, за да прати Левски в следващия кръг. След това е отстранен Вележ (Мостар), който по това време защитава честта на Югославия. На четвъртфиналите „сините“ отпадат от Сарагоса.

Левски започва сезон 1998/99 изключително силно. Записани са шест поредни победи (включително с 2:0 над ЦСКА) и едно равенство, а в КНК е отстранен беларуския Локомотив (Витебск). На 17 септември 1998 година на стадион „Васил Левски“, в деня на празника на София, „сините“ записват първата си загуба – 0:2 от ФК Копенхаген, който е основан само седем години по-рано след сливането на Б1903 Копенхаген и КБ. Голдбек дава аванс на гостите в 33-ата минута от дузпа. Торнингер удвоява в 75-ата. Въпреки сериозния интерес от феновете, срещата се играе пред само 4500 зрители. Заради изискванията на УЕФА за наличието на седалки, такива са поставени само в част от сектор „А“ на националния стадион. Останалите трибуни са затворени. Феновете скандират „Искаме стадион“ и това принуждава президента Томас Лафчис да форсира ремонта на „Георги Аспарухов“. На реванша датчаните са още по-убедителни. М. Нилсен е точен през първото полувреме, а малко след почивката Л. Нилсен удвоява. Следват два гола на Торнингер, а пет минути преди края Здравко Лазаров вкарва почетното попадение за „сините“.

Следващият българо-датски сблъсък на ниво евротурнири отново е с участието на Левски. „Сините“ получават шанс за участие в първия кръг на Купата на УЕФА, след като отпадат от Динамо (Киев) във втория квалификационен кръг на Шампионската лига. За съперник във втория по сила европейски клубен турнир тимът на Славолюб Муслин получава Брьондби. На „Герена“ домакините са неудържими и успехът с 4:1 е напълно заслужен. Саша Симонович и Димитър Телкийски бележат по два гола, а Петер Мадсен вкарва за датчаните. На реванша Димитър Иванков е точен от дузпа още в 9-ата минута, а Матиас Йонсон изравнява в 73-ата. В следващия кръг Левски отпада от Щурм (Грац) след драма с дузпи на стадион „Васил Левски“.

Последният до момента българо-датски сблъсък също беше с участието на Брьондби. Той играе с Берое във втория квалификационен кръг. Първата среща в Стара Загора е решена след гол на Мартин Албрехтсен пет минути преди края. На реванша Берое се бори мъжки, но успява да стигне само до нулево равенство и отпада от евротурнирите.

Днес предстои първата част от Епизод 6 на сблъсъците между български и датски отбори в евротурнирите. Дали след повече от 15 години роден тим ще успее да елиминира съперник от Дания предстои да разберем съвсем скоро.
Веселин РУСИНОВ, БЛИЦ СПОРТ

БЪЛГАРО-ДАТСКИТЕ СБЛЪСЪЦИ В ЕВРОТУРНИРИТЕ
Сезон 1978/79, КЕШ, първи кръг
Одензе – Локомотив (София) 2:2
Локомотив (София) – Одензе 2:1

Сезон 1986/87, КНК, първи кръг
Б1903 Копенхаген – Левски 1:0
Левски – Б1903 Копенхаген 2:0

Сезон 1998/99, КНК, първи кръг
Левски – ФК Копенхаген 0:2
ФК Копенхаген – Левски 4:1

Сезон 2002/03, Купа на УЕФА, първи кръг
Левски – Брьондби 4:1
Брьондби – Левски 1:1

Сезон 2015/16, Лига Европа, втори кв. кръг
Берое – Брьондби 0:1
Брьондби – Берое 0:0