Много пъти се е твърдяло, че през комунистическата епоха десетки наши футболисти са били искани от западноевропейски клубове, но поради обясними причини сделката е пропадала. Един от най-ярките примери е този с Георги Денев – голямата звезда на ЦСКА през 70-те години. Той е не само в плановете на Байерн по това време. Нещо повече – немците искат на всяка цена да го привлекат. Интересът възниква през 1974 година, след като жребият отрежда двата тима да излязат един срещу друг на четвъртфинал в турнира за КЕШ. Преди това, на 7 ноември 1973-а, „червените” хвърлят бомбата на Стария континент, елиминирайки настоящия тогава еврошампион Аякс.

Мачовете с Байерн са през март, а реваншът е на днешната дата – точно преди 43 години.

Треньорът на баварците Удо Латек вече знае кой е Георги Денев. Веднага след жребия германският колос започва да разузнава предстоящия си съперник. Съгледвачите докладват на наставника, че най-опасен и най-добър е футболистът с №10 на гърба. Денев не играе заради наказание в първата среща в Мюнхен, която домакините печелят с 4:1. Двубоя пропуска и Петър Жеков, който е контузен. На реванша обаче Георги е на линия, а на Националния стадион „Васил Левски” се изсипват 70 000 души. Той не е само на линия, ами и побърква немската отбрана. Направо е фурия!

В 30-ата минута обаче съдията от Ейре Карпентър (името му в превод означава дърводелец) отсъжда спорна дузпа за баварците, която Паул Брайтнер превръща в гол. В края на първата част ЦСКА изравнява, като попадението е също от дузпа. Божил Колев бие в стил „Неескенс” - със зверски удар откъм сектор Г между напречната греда и вратаря Сеп Майер.

В началото на второто полувреме настъпва мигът на Денев. Жоро с елегантно изпълнение вкарва за 2:1. След това натискът на ЦСКА се засилва - удар на Димитър Пенев едва е спасен с мъка от Майер. Авторът на победния гол от мача с Аякс Стефан Михайлов и Паро Никодимов нацелват страничните греди. До ново попадение не се стига и „червените” отпадат след общ резултат 3:5.

Денев обаче още повече е впечатлил Байерн и най-вече треньора Латек и капитана Франц Бекенбауер.

Месец по-късно баварците се свързват с ЦСКА, настоявайки за начало на преговори относно привличането Георги.

„Помня и до ден-днешен какво се случи. Байерн ме искаше на всяка цена. Бяха изпратили оферта. Бяха ми подготвили и личните условия. Имаха готовност да ми изплащат нечувана за нашите стандарти по това време заплата. Трансферът обаче пропадна, защото не ме пуснаха. Въпросът стигна до ЦК на БКП, където категорично отсякоха, че за нищо на света няма да пратят български футболист в капиталистическа Германия. Точно така се изразиха тогава – капиталистическа!”, разказва Денев пред БЛИЦ СПОРТ.

„Отделно и моите родители не бяха съгласни. Но всъщност основната причина беше забраната на БКП да отида в Байерн. Това с нашите, както и да е, щяхме да се разберем. По същото време реален интерес към мен имаше и от Реал (Мадрид). Лятото на същата 1974 година Милян Милянич пое испанския колос и веднага настоя да ме вземе, но получи същия отговор, който беше даден и на Байерн”, добавя ветеранът.
БЛИЦ СПОРТ

20 март 1974, четвъртфинал-реванш за КЕШ
ЦСКА – БАЙЕРН 2:1
0:1 Брайтнер (30-д), 1:1 Б. Колев (41-д), 2:1 Денев (48)
ЦСКА: С. Симеонов, Ив. Зафиров, К. Станков, Ц. Василев, Б. Колев, Д. Пенев, Цв. Атанасов, Асп. Никодимов, Ст. Михайлов, Г. Денев, Д. Марашлиев (78 - Ст. Трънков)
БАЙЕРН: Майер, Хансен, Брайтнер, Шварценбек, Бекенбауер, Рот, Торстенсон, Йенсен (55 - Капелман), Г. Мюлер, У. Хьонес, Хофман
Стадион „Васил Левски” – 70 000 зрители
Съдия: Карпентър (Ейре)