На днешния ден се навършват точно 50 години от епическите полуфинални мачове за КЕШ между Интер и ЦСКА. Поради факта, че тогава няма продължения и дузпи, се стига до трети двубой, след като първите два в Милано и в София завършват 1:1. Решителната среща трябва да се състои на неутрален терен, но шефовете на „армейците” се съгласяват на предложението тя да се проведе отново в Италия - в Болоня. ЦСКА губи с 0:1 и отпада.

Треньор на „червените” по това време е Стоян Орманджиев. Началото на европейския поход е положено през есента на 1966 година, когато първата жертва е малтийският Слиема Уондърърс. Българският шампион се справя след 2:1 на чужд терен (2 гола на Якимов) и 4:0 у дома (Ив. Зафиров, Якимов, Никодимов и Цанев).

На 1/16-финалите ЦСКА полага на колене и Олимпиакос – 3:1 на „Армията” (Д. Пенев, Ив. Василев и Цанев) и 0:1 в Атина.

В следващата фаза „червените” трудно се справят с полския Гурник, макар че на своя терен газят с 4:0 (Д. Марашлиев 2, Цанев, Ив. Василев). В Забже домакините бият с 3:0, но в крайна сметка ЦСКА е на четвъртфинал.

Там през март 1967 година българите елиминират Линфийлд (Северна Ирландия) след 2:2 навън (два гола на В. Романов) и 1:0 в София (Якимов).

Така се стига до битките с Интер. На 19 април на стадион „Сан Сиро” в славната единайсеторка на „нерадзурите” излизат десетима футболисти, които две години по-рано печелят втора поредна евротитла с 1:0 срещу Бенфика – вратарят Сарти, Бургнич, Гуарнери, Факети, Бедин, Пики, Жаир, Мацола, Суарес и Корсо. Начело на тима е феноменалният треньор Хеленио Херера.

В 32-ата минута главният съдия Влахоянис гони от игра Кирил Райков за нарушение срещу Суарес и ЦСКА остава с 10 души на терена. В самия край на полувремето Факети изскача сам срещу вратаря Йорданов и отбелязва – 1:0.

Всички очакват, че след почивката Интер ще размаже своя опонент. Първо, води в резултата и второ – играе с човек повече. В 66-ата минута обаче ЦСКА изравнява. Никола Цанев изпълнява пряк свободен удар, топката се отбива от стената, но при добавката той поразява целта – 1:1.

„Нерадзурите” се хвърлят в яростни атаки, но не им помага и невижданото за онези времена петминутно продължение на рефера. Съдията го прави без никаква причина! Нервите на фаворита не издържат – Якимов лежи контузен, когато е хванат от двама италианци и буквално изхвърлен зад тъчлинията, а Димитър Пенев е ударен от сигнална ракета, долетяла от трибуните.

След една седмица – на 26 април, е реваншът в София. Излишно е да споменаваме, че Националният стадион е пълен до дупка – 70 000 зрители идват, за да гледат втората битка. Нещо странно обаче се случва два дни преди срещата. Първоначално за главен съдия е назначен испанският съдия Мендибил от Мадрид, но УЕФА изненадващо го сменя с друг испанец – Сакариеги от Барселона. Впоследствие оказва, че новоизбраният арбитър е много близък приятел на треньора на Интер Хеленио Херера...

В 22-ата минута Никола Цанев отново бележи от фаул и феновете полудяват. За всеобща изненада обаче голът е отменен, тъй като Сакариеги бил отсъдил непряк свободен удар.

В 62-ата минута, при първата си по-сериозна атака, Интер повежда в резултата чрез Факети, който прави същото и в първия мач. 12 минути преди края обаче младокът Николай Радлев стреля от двайсетина метра точно в целта – точно в долния ляв ъгъл. Така резултатът е отново 1:1 и се стига до трети мач.

Любопитното е, че Радлев е с чин редник, но веднага след края на реванша е произведен в старшина от военния министър Добри Джуров.

Преди да се реши решителната битка да е в Болоня, има няколко варианта къде да се играе тя  – в Австрия (Виена или Грац) или Западна Германия (Франкфурт).

„Разправяха ни, че в Болоня имало много комунисти и те щели да ни подкрепят на трибуните... А истината е, че всичко стана заради един автобус, който получихме от италианците. Имахме реална възможност да отстраним Интер, а на финала срещу Селтик щеше да ни бъде по-лесно“, спомня си вратарят  Стоян Йорданов.

Въпросното возило е с марка „Барейрос“ – уникален хит на модата и автомобилните технологии за ония години. Същият този рейс години по-късно е потрошен от фенове на Хасково при мач за първенство...

На стадион „Комунале” в Болоня мачът започва фатално за ЦСКА във фаталната 13-а минута,когато Капелини засича с глава центриране на Корсо и изпраща топката под гредата. Българският шампион има две-три добри ситуации до края на двубоя, но не успява да ги реализира. По този начин „червените” губят трилъра, а Интер отива на финала. Там италианският тим губи с 1:2 от Селтик. БЛИЦ СПОРТ

СТАТИСТИКА
Полуфинал за КЕШ, първи мач
19 април 1967
Интер – ЦСКА 1:1

1:0 Факети (45), 1:1 Цанев (66)
Интер: Сарти, Бургнич, Факети, Бедин, Гуарнери, Пики, Жаир, Мацола, Капелини, Суарес, Корсо.
ЦСКА: Ст. Йорданов, Ив. Василев, Б. Гаганелов, Хр. Маринчев, Б. Станков, Д. Пенев, К. Райков, Н. Цанев, Н. Радлев, Д. Якимов, Асп. Никодимов.
Съдия: Влахоянис (Австрия)
Стадион „Сан Сиро” – 75 000 зрители

Полуфинал за КЕШ, реванш
26 април 1967
ЦСКА – Интер 1:1
0:1 Факети (62), 1:1 Радлев (78)
ЦСКА: Ст. Йорданов, Ив. Василев, Б. Гаганелов, Хр. Маринчев, Б. Станков, Д. Пенев, Цв. Атанасов, Н. Цанев, Н. Радлев, Д. Якимов, Асп. Никодимов.
Интер: Сарти, Бургнич, Факети, Бедин, Гуарнери, Пики, Доменгини, Мацола, Капелини, Суарес, Корсо.
Съдия: Сакариеги (Испания)
Стадион „Васил Левски” – 70 000 зрители

Полуфинал за КЕШ, трети мач
3 май 1967
Интер – ЦСКА 1:0

1:0 Капелини (13)
Интер: Сарти, Бургнич, Факети, Бедин, Гуарнери, Пики, Доменгини, Мацола, Капелини, Суарес, Корсо.
ЦСКА: Ст. Йорданов, Ив. Василев, Б. Гаганелов, Хр. Маринчев, Б. Станков, Д. Пенев, К. Райков, Н. Цанев, Н. Радлев, Д. Якимов, Асп. Никодимов.
Съдия: Дийнст (Швейцария)
Стадион „Комунале”, Болоня – 50 000 зрители