Гимнастиката е спорт, в който класирането се определя на базата на оценките на съдиите за съчетанията. Тъй като е много трудно двама души да видят изпълнението на спортиста по еднакъв начин, в гимнастиката много рядко се дава перфектната оценка – пълна десетка.

Днес се навършват 40 години от поставянето на първата перфектна десетка в олимпийската история на спортната гимнастика. Оценката е дадена на 14-годишната румънска гимнастичка Надя Команечи за изпълнението на смесена успоредка на олимпийските игри в Монреал през 1976 г.

Преди тази Олимпиада се счита, че оценка по-голяма от 9.95 в спортната олимпийска гимнастика не можа да бъде поставена. Затова и компанията „Омега“, производител на олимпийските измервателни табла от след 1932 година, не предоставя възможност за изписването на оценка 10.0.

При поставянето на оценката на Команечи от „Омега“ заявяват, че има две възможности за изписване .100 или 1.00. Именно затова на таблото се появява 1.00 и всява смут сред съдиите, гимнастичките и публиката. След това говорителят уточнява, че Надя Команечи е получила перфектната оценка – 10.0.

До края на олимпийските игри в Монреал румънката получава общо седем пълни десетки – 4 за изпълненията й на смесена успоредка и три на греда. Команечи завършва Олимпиадата с три златни, един сребърен и един бронзов медали. На гимнастическия турнир през 1976 година е поставени още три перфектни оценки. Получава ги Нели Ким (СССР) на многобой, прескок и земя.

Година преди Олимпиадата в Монреал Команечи получава перфектна оценка за изпълнението си на земя на турнира Купа на Америка. Преди румънката оценка 10,0 е получавала само Вера Чаславска (Чехословакия) за изпълненията си на земя и греда на европейското първенство през 1967 година в Амстердам.
Веселин РУСИНОВ, БЛИЦ СПОРТ

ВИЖТЕ СЕДЕМТЕ ПЕРФЕКТНИ ОЦЕНКИ НА КОМАНЕЧИ В МОНРЕАЛ