Днес се навършват 20 години от един изключително любопитен турнир, който, ако се проведеше в днешно време, щеше да предизвика истински вой от недоволство от страна на клубовете. На 27 януари 1997 година откритият няколко месеца по-рано стадион „Амстердам Арена“ затваря покрива си, за да приеме двудневния турнир „Euro Sixes“.

Участват Аякс, Милан, Ливърпул и Рейнджърс. Играят се два полуфинала Милан - Ливърпул и Аякс – Рейнджърс. Победителите се изправят един срещу друг на финала, а загубилите мерят сили в спор за третото място. Отборите разполагат с по 11 играчи. Шестима са на терена и пет резерви. Смени може да се правят по всяко време. Играе се на по-малко игрище, което има големи вратарски полета и стандартни футболни врати. Прилага с правилото за засада и затова има странични съдии. Времетраенето на един мач е от четири четвъртини по осем минути.

Ако си мислите, че отборите се появяват на турнира с резервите – бъркате! По онова време парите във футбола въобще не са големи, а за своето участие всеки отбор получава по 120 000 паунда от основния спонсор на надпреварата „Сони Мини Диск“. Главното условие е – да дойдат основните играчи. УЕФА също е дала благословията си провеждането на турнира.

Полуфиналите се играят в понеделник, а само в предишния ден Ливърпул и Милан са имали официални мачове. „Червените“ губят от Челси с 2:4 на „Стамфорд Бридж“ в четвъртия кръг на ФА Къп, след като изтървават аванс от два гола. Милан на Ариго Саки отстъпва с 1:3 като гост на Верона. Рейнджърс е имал ден почивка след победата с 2:0 над Сейнт Джонстън за Купата, а Аякс е най-облагодетелстван, тъй като има пауза в холандския шампионат.

Пред 21 000 зрители на „Амстердам Арена“ Аякс отнася Рейнджърс с 6:2. Патрик Клуиверт и Кики Мусампа вкарват по два гола. Яри Литманен и Марк Овермарс също са точни. Йорг Албертц и Гордън Дюри се разписват за шотландския шампион. Неприятният момент за мениджъра на Рейнджърс Уолтър Смит е контузията на звездата Пол Гаскойн при сблъсък с холандския вратар Фред Грим.

Тази травма всъщност слага край на футболната магия на Газа. Той напуска „Амстердам Арена“ с помощта на патерици и не може да играе за Англия 16 дни по-късно в световната квалификация срещу Италия на „Уембли“. В негово отсъствие „трите лъва“ под ръководството на Глен Ходъл губят с 0:1 с гол на Джанфранко Дзола. Лечението отнема на Гаскойн около три месеца. Футболният магьосник след това въобще не успява да върне предишната си форма, а кариерата му тръгва надолу, за да се достигне до настоящото окаяно съществуване на затъналия в алкохолизъм бивш английски национал.

В другия мач мениджърът на Ливърпул Рой Еванс пуска формация 2-2-1. Ирландският национал Фил Баб ръководи защитата, а 21-годишният Роби Фаулър е в нападение. „Червените“ обаче претърпяват тежка загуба с 0:5 от Милан. Едгар Давидс бележи много хубав гол между краката на вратаря Антъни Уорнър, а Роберто Баджо удря напречната греда с удар от центъра. Джейми Карагър, който тогава играе за Ливърпул, намира и нещо положително в тежката загуба: „Взех фланелката на Давидс, а вечерта се насладихме на нощен Амстердам!“

Не е ясно дали нощният купон е дал някакво отражение, но на следващия ден „червените“ губят с 3:7 от Рейнджърс в спор за третото място. Доминик Матео вкарва два гола, а Джон Барнс добавя един за актива на мърсисайдци. Али Макоист и Йорг Албертц бележат по два пъти, а по един път се разписват Дерек Макинис, Грег Шийлдс и Петер ван Фосен.

На финала Милан побеждава Аякс с 6:2. Марк Овермарс си вкарва автогол, а Роберто Баджо още веднъж показва, че е взел този минитурнир доста сериозно. Той бележи директно от корнер и получава наградата за най-полезен играч. Пет дни по-късно „росонерите“ губят от Сампдория с 2:3 в Серия „А“ и завършват първенството на 11-о място на 22 точки зад шампиона Ювентус.

През следващия уикенд Рейнджърс прави нулево равенство с Хартс и въпреки контузията на Пол Гаскойн печели титлата в Шотландия. Аякс финишира четвърти в Холандия. Ливърпул, който по време на турнира е лидер във Висшата лига, в следващия си мач побеждава Дарби Каунти с 1:0, но също завършва на четвърто място в крайното класиране на седем точки зад шампиона Манчестър Юнайтед.

За следващото издание на „Euro Sixes“ е получено съгласието за участие от страна на Реал (Мадрид), Байерн и Ювентус. Този турнир обаче така и не се провежда повече след първото си издание.
Веселин РУСИНОВ, БЛИЦ СПОРТ