Юношата на Левски и бивш футболист на Спартак (Варна), Шумен и Несебър Дарин Тодоров вече седма година води битка за възвръщането към нормалния начин на живот. Датата 17 януари 2010-а преобръща живота на шуменеца и родителите му. Точно преди 7 години Дарин като по чудо оцелява в тежка катастрофа. Дарко претърпява пътен инцидент по маршрута от родния му Шумен към Каварна, където трябваше да продължи футболната му кариера. Впоследствие Тодоров прекарва 370 дни в будна кома, а битката за връщането му към нормалния начин на живот продължава и днес.

Майка му Даниела прави чудеса от храброст през седемте години, за да може Дарко отново да е на крака и да практикува любимата си игра - футболът, без който не може.

От няколко месеца двамата са в Германия, където Дарин ежедневно е на процедури в специализираната клиника в Магдебург. За да продължат обаче, са необходими финанси, които семейството все по-трудно набавя.

"Резултатът е видим, но се нуждаем от още помощ. Молим всеки, който има възможност, да ни подаде ръка. Дори да е с малко, пак е от полза", е апелът на Даниела.

Дарко пък е категоричен, че не иска да се върне обратно в родината преди да е проходил отново. За момента успява да прави самостоятелно по няколко крачки. "Не иска и да чува за бастун!", разкри майка му.

Изключително борбената жена от Шумен разказа пред БЛИЦ за най-тежкия миг в живота си - моментът, в който съобщават на семейството му, че е катастрофирал.

"Днес стават точно 7 години. На 17 януари 2010-а положението в страната беше бедствено. Спомням си, че го молих да изчака един-два часа и да не тръгва за Каварна. "Изчакай, нека отпусне малко, тръгни по-късно", казах му тогава, но той не ме послуша. Пътищата бяха заледени и трудно проходими. "Спокойно, мамо, ще карам бавно! Много те обичам!", спомням си, че това ми каза. Когато проговори отново, пак това беше първото, което изрече - че ме обича", разказа развълнувано Даниела пред БЛИЦ.

"Дарко тръгна по-рано от Шумен, защото искаше да стигне навреме в Каварна и да не закъснее за тренировка. После знаете какво се случи - катастрофата, която преобърна живота ни. На никой родител не пожелавам да му се обадят от полицията и да му съобщят толкова неприятна новина", добави майката на Дарин Тодоров.

Тя разказа също така, че ден преди катастрофата Дарко отново е бил зад волана. "Беше на проби в Сливен, отиде още на 7 януари, треньор на отбора беше един сърбин (б.р. - Драголюб Симонович). Сливен бяха в "А" група и Дарко се надяваше да си заслужи договор с тях. Върнаха го обаче. Прибра се на 16 януари вечерта в Шумен и на 17-и тръгна за Каварна. Щеше да играе в Калиакра, а то какво стана...", разказа още Даниела.

На въпрос защо Дарин Тодоров не е подписал договор със Сливен, тя обясни: "Дуци му казал да се прибира в Шумен и да изчака още една седмица. Ако решал, че му е нужен, щял да му се обади. Но Дарко не искаше да чака и прие да заиграе в Калиакра, но не успя да стигне до там. Много ми е тежко като припомням тези мигове, но какво да се прави... съдба."

Един от първите, които й подава ръка, е Валентин Михов. "Казвала съм го и винаги ще го повтарям: След Господ е Вальо Михов! Помагал ни е многократно, постоянно се чуваме по телефона. Той продължава да се интересува за Дарко и още щом излезе от "ВИП Брадър" ми се обади, за да разбере как протичат процедурите в Магдебург. Вальо е страхотен човек, използвам случая да му честитя рождения ден, който е утре. Нека бъде здрав, все така усмихнат и добродушен", благодарна е на Вальо Михов майката на Дарин Тодоров, която през годините се доказа като изключително борбена българка.

Страницата на Дарко във "Фейсбук" - ТУК!

Дарителската сметка на Дарин Тодоров:
Титуляр: Дарин Валериев Тодоров
УниКредит Булбанк
IBAN в лева - BG31UNCR70001519456109 - BIC: UNCRBGSF
IBAN в евро - BG74UNCR70001519456111 - BIC: UNCRBGSF
PayPal: [email protected]