Българският футболен съюз показа преди дни новата екипировката на съдиите, които ще обслужват мачовете от Първа и Втора лига, но се оказа, че всеки рефер сам си я плаща. БЛИЦ СПОРТ научи и точната сума, с която се бърка в джобовете им - 441 лева и 60 стотинки.

Съдиите неслучайно се чувстват сериозно ощетени, тъй като през две години плащат по близо 500 лева за екипировка. Освен това мъжете в черно от доста време насам вадят собствени пари от джоба си за пътни разходи по обслужването на мачовете, на които ги изпращат.

А в същото време съдийските такси остават непроменени. Дори сега реферите са принудени да ръководят безплатно мачове на юношеските ни отбори до 19 години, които имат лагери в Трявна, Сливен и Банско, организирани от БФС и Министерството на младежта и спорта.

"Адмирации за програмата, с която се помага на школите на родните клубове, но беше редно и на нас да подадат ръка", коментират в родното съдийство.

В същото време от БФС отчетоха, че реферите и асистентите са се представили отлично на летния семинар в Сливен:

От 18 до 24 юли в Сливен бяха проведени летните семинари със съдиите и асистент-съдиите в Първа и Втора професионална лига, както и в първенствата U17/U19. На 21 юли знанията си опресниха и съдийските наблюдатели в професионалния футбол. През цялата седмица консултантът на президента на БФС по съдийските въпроси Марк Бата не пожали време и сили, за да предаде своя опит и знания на всички участници.

"Организацията беше на традиционно добро ниво и въпреки немалките групи, програмата се спазваше изключително стриктно. Съдиите и асистент-съдиите покриваха новите фитнес тестове на ФИФА, както и комбиниран "видео-теоретичен" тест, които се оказаха леко препятствие за огромния процент от тях.

Те имаха и работа на терен, където бяха отработени немалко игрови ситуации с помощта на футболисти от ДЮШ на ФК "Сливен". Най-сериозно внимание бе обърнато на темите "Защита на състезателите", "Мениджмънт на играта и играчите", "Личност на съдията", "Четене на играта", "Авантаж", "Работа в екип", "Комуникация" и най-вече на влезлите в сила нови изменения и допълнения в "Правилата на Играта".

Старанието, ангажираността и професионалното отношение на всички участващи даде сериозно основание за оптимизъм както на г-н Бата, така и на СК в навечерието на започващите първенства.  

Следете с БЛИЦ СПОРТ: "А" група - трансфери и подготовка
Програмата на Първа професионална лига
БЛИЦ представя всичко за българското участие в Европа