Въвеждането на пилотния проект на програмата на Министерството на младежта и спорта е изключително полезно за българския детско-юношески футбол, защото има доста неща, които преди това не са правени. Това коментира техническият директор на БФС Павел Панов.

Спортното министерство отдели 1 милион лева, като програмата включваше лагери на юношеските отбори в три възрасти на 12 клуба, както и раздаване на пособия. Лагерите бяха оформени в три центъра - Банско, Трявна и Сливен. Програмата обхвана 12-те най-добре представящи се детско-юношески футболни школи, като основен критерий за подбора им бе бройката състезатели, участвали в националните отбори за последните 5 години.

"Със задоволство мога да заявя, че това, което бе планувано е изключително полезно за българския юношески футбол. Анализите показаха, че детско-юношеският ни футбол е далеч от европейските стандарти. Българските отбори са на средно ниво, по шестобалната система можем да дадем оценка среден 3. В близки срокове ще направим предложения за новости, които да бъдат въведени в клубовете. Ще започнем 4-годишна дългосрочна програма, след която отборите да бъдат захранвани със собствени кадри. В момента треньорите на мъжките отбори с право не дават шанс на юношите – не са готови. Ще направим така, че клубовете да променят работата си с подрастващите, да се внедрят специалисти и тези юноши да се развиват. След тази програма децата започнаха да усещат грижата и от клубовете, и от държавата за тяхното израстване", обясни техническият директор на БФС Павел Панов.

"И не съм съгласен, че от детско-юношеският футбол не трябва да се очаква нищо хубаво. Напротив - ние имаме таланти и именно от тях могат да дойдат промените. И съм сигурен, че тази програма в бъдеще ще даде резултати. Програмата има и друг добър момент. Децата видяха, че за тях се полагат грижи. Разбира се, на самите лагери не винаги всичко беше наред. Имаше отбори, които дойдоха само с двама треньори и нито един човек от щаба. Нямаха лекар, масажисти. Това е недопустимо", добави Панов.