Легендата на Локомотив (Пловдив) и българския футбол Христо Бонев е бил опериран пет часа и половина от професор Генчо Начев, научи БЛИЦ.

Зума е приет към 5 часа сутринта в инванзивна кардиология към Университетска болница - Пловдив с остър миокарден инфаркт. Лекарите преценили състоянието на коронарните съдове и установили, че има един запушен съд, а друг основен, който захранва сърцето с кръв, е стеснен. Това наложило спешна операция.

Докторите се опитали да изтеглят съсирека и донякъде успели, но състояние на футболната легенда не позволило изцяло извършване на манипулацията по инванзивен начин. Затова го насочили към клиниката по кардиохирургия. Последвало обаждане до професор Генчо Начев по желание на Зума.

Според професор Начев пациентът е бил пред сериозна опасност, ако не е бил точно диагностициран и насочен към отделението по кардиохирургия. Екипът ръководен от специалиста е изчистил около 10 см съсирек и са поставени два байпаса.

Освен медикаментите, които са му били предписани, на Зума е сложена и специална попма - контрапулсатор, която подпомага функцията на сърцето и която може да бъде извадена след 2 дни, ако възстановяването върви нормално.

Съпругата на Бонев казва, че не се е оплаквал от проблеми на сърцето, а сега е имал болка и тежест в сърдечната област и изтръпване на лявата ръка.
Кристина ИВАНОВА/БЛИЦ

БЛИЦ пожелава успешно възстановяване на Христо Бонев