Черно море елиминира Левски на 1/8-финалите за Купата на България след победа снощи с 3:2 след продължения на стадион "Георги Аспарухов" (2:2 в редовното време). Любопитно е, че в последните години "моряците" вече три пъти отстраняват "сините" в тази фаза на турнира. Предишните два случая бяха в мачове, играни на стадион "Тича".

При първата среща (2006 г.) като резерва за Левски влиза Георги Иванов. Той изравнява резултата с глава, но не успява да спаси своите от поражение. При втората загуба (2009 г.) треньор на "сините" е Гонзо. Той е изгонен от пейката през второто полувреме.

Иначе най-сладката победа на Черно море над Левски си остава финалът за Купата в Бургас на 30 май 2015 година. Тогава "моряците" спечелиха с 2:1 след продължения (победен гол на Матиа Курьор) и за първи път вдигнаха трофея.

На 22 март 2006 година Черно море надделява с 3:2 срещу Левски на 1/8-финалите с гол в продълженията на Веселин Вачев в драма на изпълнения до краен предел "Тича". Това е първа загуба за столичани от декември 2005-а, когато отстъпват пред холандския Хееренвеен с 1:2 в евротурнирите.

Срещата е гледана на живо от 11 хиляди зрители, примамени не само от безплатния вход, но и от афишираното намерение на варненския тим да сложи край на 21-годишната серия без победа над „сините“ в турнири. Ясен Петров залага само на едно от петте нови попълнения, привлечени от предшественика му Илиан Илиев през зимната пауза. Това е десният полузащитник Лино Лопеш, национал на Гвинея Бисау. През второто полувреме в игра влиза и сънародникът му Индзаги Донижьо, който също оставя добри впечатления. След като с идването на Ясен Петров в Черно море е освободен титулярният вратар и капитан на отбора Ивайло Петров, за варненци отлично пази Красимир Колев, който е бивш играч на Левски.

Домакините започват шеметно и след първото полувреме водят с 2:0. Точни са Марин Христов и Петър Костадинов. Второто полувреме Левски поема инициативата и изравнява чрез Емил Ангелов - Бабангида и Георги Иванов - Гонзо, който влиза като резерва. Победния гол за Черно море отбелязва в края на първото продължение с глава защитникът Веселин Вачев, който допреди няколко сезона играе на "Герена".

В продълженията гостите са с 10 души, тъй като Станислав Ангелов получава контузия в 88-ата минута, а старши треньорът Станимир Стоилов вече е направил трите си смени. В 119-ата минута Димитър Димитров - Каубоя гони с втори жълт картон Даниел Моралес от Черно море.

Вторият случай от последните години, когато варненци елиминират Левски на 1/8-финалите е на 13 декември 2009 година. Черно море разбива "сините" с 4:1 и отново се класира за 1/4-финалите. Пред пълните трибуни на „Тича“ съдията Станислав Ставров гони двама футболисти на гостите, както и им отменя редовен гол при 1:1, с което предизвиква уникални скандали.

Реферът праща под душа в 13-ата минута Юсуф Рабех за брутален фаул срещу Герасим Заков. По-късно стана ясно, че нападателят на Черно море е с разкъсан кръвоносен съд на бедрото и му предстои операция. На мястото на Заков влиза Тодор Колев, а и треньорът на Левски Георги Иванов - Гонзо също извършва смяна заради изгонения Рабех. На терена се появява Виктор Генев на мястото на Еньо Кръстовчев и гостите продължават без чист нападател.

В 29-ата минута Черно море повежда чрез гол на Тодор Колев. В 38-ата Живко Миланов изравнява. Само две минути по-късно започват драмите на терена. След центриране отляво Николай Домакинов скача, за да играе с глава, вратарят на Черно море също скача, но не успява да стигне до топката, изпуска я и тя влиза във вратата. Съдията обаче отменя попадението. На терена влиза и Христо Йовов, който загрява извън полето, за което Станислав Ставров му показа директен червен картон.

В последната минута на първото полувреме Даниел Георгиев вкарва за 2:1. През второто полувреме напрежението на терена отново взима връх, но домакините, водени от Велизар Попов, играят доста по-организирано.

С човек по-малко Левски така и не успява да направи нищо и инкасира още две попадения, като точни са Георги Илиев и Танко Дяков. Треньорът на "сините" Георги Иванов е изгонен от пейката и доглежда мача от тунела на стадиона.

Иначе Черно море е елиминирал Левски и на 1/4-финал, но в турнира за Купата на Съветската армия. Това се случва през март 1985 година на бившия стадион „Юри Гагарин“. На замръзналия терен редовното време и продълженията завършват 0:0, а при дузпите домакините ликуват с 6:5. Впоследствие варненци стигат до финала, но губят от ЦСКА с 0:4.

Купа на България - сезон 2016/2017

Всичко за Първа лига - ТУК

Програмата на Първа професионална лига