„До 5 юли ще бъде обявена обществената поръчка за ремонт на Градския стадион в Русе“, съобщи министърът на младежта и спорта Красен Кралев на пресконференция по време на посещението си в Русенска област.

„Ако няма обжалване, процедурата би трябвало да приключи през август и тогава да започне подмяната на тревната настилка и изграждането на осветление на стадиона. Ще направим всичко възможно ремонтът да приключи в най-кратки срокове, без да правим компромис с качеството. Надявам се след няколко месеца да бъда на мач на Дунав на новия стадион“, добави Кралев.

Преди две седмици Министерски съвет даде на Министерството на младежта и спорта 3 млн. лева за ремонт на Градския стадион в Русе, Градския стадион в Горна Оряховица и стадион „Тича“ във Варна. Във всеки стадион ще се инвестират по 1 млн. лева, с които трябва да се направи подмяна на тревната настилка и да се изгради осветление. Това са две от задължителните изисквания на БФС към клубовете, за да играят в професионалния футбол.

„Изключително съм благодарен на премиера, че откликна на молбата ми и успяхме да отделим средства за тези три стадиона, защото през последните 25 години държавата не обръщаше достатъчно внимание на футбола“, каза Красен Кралев. Той припомни, че ММС финансира с 1 млн. лева и програма за развитие на детско-юношеския футбол, която ще се реализира от БФС.

На пресконференцията присъстваха още кметът на Русе Пламен Стоилов, областния управител Стефко Бурджиев и народният представител Пламен Нунев. Пламен Стоилов благодари на премиера и спортния министър за подкрепата, която е получил Дунав (Русе).

Преди пресконференцията се състоя работна среща в Община Русе, на която са били обсъдени подробности около реконструкцията на стадиона и други проекти на ММС в общината. Една от темите е била и реконструкцията на спортното училище и на пансиона към него в града, съобщи министър Кралев. Според него в края на юли ММС ще има готовност да обяви и обществената поръчка за неговата реконструкция. „Смятам, че този ремон ще бъде много важен и ще даде нов тласък на спорта в Русе, защото ще позволи на повече деца от цялата област да посещават спортното училище и да ползват услугите на пансиона. Русе е един от спортните градове на България, който развива всички спортове и е дал много известни спортисти на България“, каза Красен Кралев.

По време на посещениято си в Русенска област министър Кралев, заедно с народният представител от ГЕРБ Пламен Нунев, звездата на  българската атлетика Анелия Нунева и кметът на Община Бяла Димитър Славов прерязаха лентата на комбинирана спортна площадка „Арена Бяла“. На церемонията присъстваха още директорът на Спортно училище „Майор Атанас Узунов“ – Русе Борис Цветанов, председателят на Общински съвет – Бяла Мариан Антонов, общински съветници и много граждани.

„Най-важното е нашите деца да има къде да тренират, къде да се занимават със спорт. Искам да благодаря на всички родители, които стимулират децата си да спортуват“, заяви при откриването министър Кралев. Той похвали работата на кмета на Бяла Димитър Славов и подкрепата, която им оказва Пламен Нунев. Съоръжението е изградено за 3 месеца в района на ОУ „П. Р. Славейков“ - Бяла и е на стойност 120 000 лева със средства на Община Бяла. На него има изкуствено осветление, терен за няколко вида спорт, седящи места за 380 души. Предстои да се изгради и топла връзка с учебното заведение.

„Благодаря на кмета на Бяла, защото много малко са кметовете, които първо сами си вършат работата и след това търсят подкрепа от държавата. На такива кметове трябва да се помага“, каза Кралев. Той допълни, че се обмисля през 2017 г. да бъде изграден още един спортен обект в общината.

Откриването продължи с демонстративен футболен мач с участието на деца от две беленски училища. По-късно министър Кралев разгледа терен в кв. „Гара Бяла“, където се планира изграждането на храм, парк и спортен терен.

В община Ценово министър Кралев посети многофункционалната спортна площадка в двора на ОУ „Христо Ботев“ в Ценово, където заедно с Пламен Нунев, председателя на Общински съвет Галина Георгиева и кмета д-р Петър Петров присъстваха на демонстрации  на младежи, практикуващи стрийтфитнес и джудо.