В ексклузивно интервю за БЛИЦ СПОРТ миналата седмица героят от САЩ’94 Илиян Киряков разкри, че премията му от световното е изгоряла в швейцарска пирамида. Той призна, че освен него са пострадали още трима футболисти от Пеневата чета, но без да цитира имената им.

Това породи много спекулации в спортните ни среди, което ни накара да потърсим истината, макар и случаят да е отпреди 23 години.

Със сигурност „изгорелите” с пари не са четирима, а малко повече. БЛИЦ СПОРТ научи, че сред тях, освен Киряков, са Петър Александров, Цанко Цветанов и Златко Янков. Те обаче не внасят цялата премия от Мондиала в Щатите, а част от нея.

Идеята е била на Петър Александров, който по същото време – след световното през 1994 година, играе в страната на шоколадите и часовниците. Петьо свързва съотборниците си с местен бизнесмен, който им предлага да приюти парите им срещу огромна лихва в местен фонд. Впоследствие обаче въпросният мъж се оказва мошеник. Футболистите губят парите си, които са стотици хиляди долара.  По-късно те правят опити да съдят швейцарския собственик на финансовата пирамида, но удрят на камък.