Националите ни се добраха до равенството 1:1 като гост на Унгария в контрола, която беше дебют за Любослав Пенев начело на България. "Трикольорите" бяха на път да загубят мача в Дьор, след като с фрапантни пропуски се отчетоха капитанът Ивелин Попов и Александър Тонев. В 87-ата минута обаче появилият се на смяна Валери Божинов наказа "маджарите" и спаси България от загуба.

Любопитното е, че това не е първи случай, в който нападателят на Лече се разписва в дебют на национален селекционер. През 2004-а Божинов също вкара за крайното 1:1 при гостуването на Ейре за контрола в Дъблин, която беше първи мач за Христо Стоичков начело на България. И тогава Валери беше футболист на италианския клуб, в който играе в момента. 2_1.jpg

При гостуването на Унгария избраниците на Любо Пенев се представиха много силно през второ полувреме, след като преди почивката бяха тотално надиграни от домакините. В 5-ата минута Балаш Джуджак удари греда, а в 42-ата Адам Салай "взриви" трибуните на "ЕТО Парк", вкарвайки топката в мрежата на Николай Михайлов.

За първия си мач начело на България Пенев избра да започне в схема 4-1-4-1 с Николай Михайлов на вратата и четирима защитници - Иван Бандаловски (десен бек), Николай Бодуров и Иван Иванов (централни бранители), както и Петър Занев (десен бек). Точно пред тях като дефанзивен халф действаше Светослав Дяков от Лудогорец, който изигра силен мач и впечатли с няколкото си извеждащи подавания, които пускаше към съотборника си в тима от Разград Емил Гъргоров и към Ивелин Попов и останалите, действали в атакуващ план. Пред абсолютния дебютант Дяков се очерта четворка в лицето на Станислав Манолев (вдясно), Владимир Гаджев и Христо Златински - в средата, и Ивелин Попов (вляво). Нападателят на Газиантепспор беше с капитанската лента днес при отсъствието на опитните Стилиян и Мартин Петрови. На върха на атаката започна Емил Гъргоров.

Първата опасност беше пред вратата на Николай Михайлов. В 5-ата минута Адам Салай нацели дясната греда, след като засече с глава центрираната от Балаш Джуджак топка. В 10-ата Петър Занев се пребори със съперник в близост до лявото крило, след което нахлу в наказателното поле и пусна пас към Гъргоров, но Кадар го блокира и му попречи да засече в мрежата.

В 21-ата минута включилият се в атака защитник на Партизан Иван Иванов беше близо до откриване на резултата. Гъргоров центрира от корнер и играчът на сръбския гранд засече с глава на 2-3 метра от голлинията, но топката профуча на сантиметри над напречната греда. В ответната атака Балаш Джуджак поднесе кълбото на Имре Сабич, но и той не уцели рамката.

В 30-ата минута Гъргоров пропусна да вкара след центриране на Бандаловски. Бадема беше оставен непокрит в наказателното поле на домакините, но не успя да достигне високата топка. При ситуацията решаваша роля изигра ниският му ръст.

Десет минути по-късно и Пинтер от унгарците се озова на изключително изгодна позиция, но стреля слабо и неточно в аут. В 42-ата отново играчът на Сарагоса отправи далечен удар по земята, топката обаче случайно се спря в Салай, който беше с гръб към съотборника си, но реагира мигновено и успя да я овладее в наказателното ни поле. Нападателят на Майнц беше оставен непокрит около точката на дузпата, откъдето реализира точно в десния ъгъл на Михайлов - 1:0. При ситуацията 24-годишният Салай не беше опазен от двойката ни централни защитници Иван Иванов и Николай Бодуров.

1.jpg

На почивката в игра влязоха офанзивните ни национали Георги Миланов от Литекс и Александър Тонев от полския Лех. Те заеха местата на Христо Златински и Иван Бандаловски. При това положение на десния бек беше върнат Станислав Манолев, а Тонев заигра пред него. Миланов пък зае мястото на Златински в централната зона на терена.

"Трикольорите" заиграха много активно, а в 52-ата минута Ивелин Попов не успя да преодолее Адам Богдан след извеждащо подаване на Гъргоров. В същото време обаче беше маркина засада. В 58-ата отново Попето привлече вниманието. Капитанът пропуска отлична възможност за изравняване на резултата. Попов надигра противников бранител, озова се сам срещу Богдан, но стреля фалцово на сантиметри покрай дясната греда, вместо да отбележи.

В 60-ата минута домакините изявиха претенции за дузпа след съприкосновение на Занев с Кристиан Немет. Съдията от Швеция Йонас Ериксон обаче не уважи искането на домакините. Последваха три смени в състава на България. В игра се появиха Валери Божинов, Веселин Минев и Стоян Колев. Последният замени Николай Михайлов на вратата и така стражът на Твенте не успя да се засече с Божинов на терена. Любопитното беше, че нападателят на Лече, както и Сашо Тонев, първоначално бяха оставени от Пенев извън групата за днешния мач, но на полувремето селекционерът ги повика да слязат на пистата и да започнат да загряват.

2.jpg

В 70-ата минута Тонев можеше да изравни. Бившият играч на ЦСКА се озова абсолютно сам срещу Богдан, но не успя да го преодолее. Вратарят на Унгария дори беше легнал, но разтегна дясната си ръка и парира неубедителния изстрел на таланта.

Масираният натиск на националите ни заслужено беше възнаграден. В 87-ата минута доста активният в мача Светослав Дяков направи поредното си извеждащо подаване, този път към Божинов. Нападателят на Лече се озова сам срещу появилия се на смяна легендарен страж на унгарците Габор Кирали и хладнокръвно стреля покрай тялото му, пращайки топката в мрежата за 1:1.

До края не се случи нищо интересно, освен едно спречкване между Кристиан Немет и Иван Иванов, за което играчът на домакините получи жълт картон. Така България не се даде на "маджарите", водени от Шандор Егервари, и контролата приключи без победител - 1:1. Следващата проверка на "трикольорите" е на 26 май - гостуване на Холандия в Амстердам.

Контролата по минути - ТУК 

УНГАРИЯ - БЪЛГАРИЯ 1:1
1:0 Адам Салай (42), 1:1 Валери Божинов (87)

УНГАРИЯ: 1.Адам Богдан (84-12.Габор Кирали), 2.Йожеф Варга, 6.Жолт Корчмар, 4.Роланд Юхас, 3.Тамаш Кадар, 8.Имре Сабич (46-14.Акош Елек), 5.Адам Пинтер, 10.Тамаш Хайнал (46-16.Владимир Коман), 7.Балаш Джуджак (81-15.Жолт Лачко), 11.Акош Бужаки (46-13.Кристиан Немет), 9.Адам Салай (64-18.Тамаш Пришкин)
Селекционер: Шандор Егервари



БЪЛГАРИЯ: 13.Николай Михайлов (62-12.Стоян Колев), 11.Иван Бандаловски (46-20.Александър Тонев), 5.Николай Бодуров, 15.Иван Иванов, 4.Петър Занев (62-14.Веселин Минев), 22.Христо Златински (46-17.Георги Миланов), 18.Владимир Гаджев (85-7.Иван Стоянов), 21.Светослав Дяков, 2.Станислав Манолев, 9.Ивелин Попов, 23.Емил Гъргоров (62-10.Валери Божинов)
Селекционер: Любослав Пенев


Дьор, стадион "ЕТО Парк"
Съдия: Йонас Ериксон (Швеция)
Жълти картони: Тамаш Кадар, Адам Салай, Кристиан Немет (Унгария)