БЛИЦ СПОРТ предлага на своите читатели 50 факта от живота и кариерата на Христо Стоичков по случай 50-годишния му юбилей днес.

1.Малкият Ицо не обича синия цвят още като малък. Веднъж му подарили синя блуза, но той отказал да я носи.

2.Запалва се по футбола в пловдивското село Ясно поле, където го гледат баба му и дядо му.

3.Веднъж излязъл да играе футбол в 10 часа сутринта и се прибрал чак в 8 вечерта вир вода. От голямото тичане и хладното време изстинал здравата.

4.Първата оценка, която получава в училище, е по литература – добър 4.

5.Ненавиждал е като ученик математиката. Едвам, едвам успял да научи таблицата за умножение.

6.Стоичков е в пети клас, когато за първи път опитва цигара. Ама хич не му харесва. Изплюва я и я стъпква на земята. По-късно започва да пуши, но в рамките на допустимото.

7.На рожден ден на свой приятел, когато е на 14 години, пробва да пие алкохол. Хич обаче не му се отдава... Когато е на 17, пак пробва с пиенето. Този път му харесва, но в крайна сметка решава да каже "стоп", докато е време.

8. Докато още е малък, става голям фен на суджуците, боба и сармите.

9. Партизанин (село Петрово, Старозагорско) е отборът, в който Стоичков играе в един мач. Това се случва през есента на 1985 година, когато Ицо е наказан и изваден от професионалния футбол заради скандалния финал за Купата между Левски и ЦСКА. Христо се пуска с екипа на селския отбор в двубой от „Б” окръжна група.

10. Докато играе за мъжкия тим на пловдивската фабрика „Юрий Гагарин”, забива първия си хеттрик.

11. Първият му състезателен номер в Марица е 5. По това време младият Ицо играе като защитник.

12. Съдията Веселин Тонев от Хасково е първият, който показва червен картон на Стоичков. Датата е 8 февруари 1983 година. Навръх рождения си ден Ицо играе за Хебър (Харманли) срещу Граничар (Свиленград) мач за Купата на България. В края на първото полувреме се скарва със съдията, тегли му една звучна майна и е изгонен.

13.Забърква се в първия си по-сериозен скандал в Ямбол, където заедно с Хеброс гостува на местния Тунджа в мач от „В” група. След края на мача Стоичков влиза в конфликт с нападателя на домакините Стойко Стойков. Далеч по-здравият му съперник погва Христо, който хуква да бяга. След като излиза от игрището, Камата тръгва да катери стълбите на трибуните, преследван от Стойко. Оня аха да го настигне, когато група зрители спират почти сигурния пердах на Ицо.

14. Докато е футболист на Хеброс, изминава за 11,1 секунди дистанцията от 100 метра.

15. Когато е на 18 години, се захласва по Мишел Платини, който заедно с френския национал отбор става европейски шампион през 1984 година.

16.Аспарух Никодимов е първият известен треньор, който забелязва качествата на Христо. Докато води Дунав, Паро иска да привлече младия Стоичков в русенския отбор.

17.Стоян Йорданов е човекът, който харесва Стоичков и първи го предлага на ЦСКА. Това се случва на мач между сборните отбори на „В” група, когато Ицо е футболист на Хеброс (Харманли).

18. Запалва се по ЦСКА в периода 1980-83, когато „червените” стават четири пъти поред шампиони на България. По същото време е фен и на Ботев (Пловдив), но мечтата му да заиграе при „канарчетата” не се сбъдва.

19.Когато идва за първи път в ЦСКА, в началото всички го гледат с недоверие. Първият, който му подава ръка, е капитанът на тима Георги Димитров-Джеки. Стойчо Младенов пък нарежда Ицо да му лъсне обувките, но Христо му се изрепчва: „Само че, първо ти измий моите, че вчера играхме на разкалян терен и са доста мръсни”. Стойчо обаче оставен впечатлен от отговора, усещайки, че насреща му стои мъжкар.

20. На 16 февруари 1985 година вкарва първия си гол за ЦСКА в официален мач. Точен е за 2:0 срещу Чирпан в среща от турнира за Купата на България. Крайният резултат е 5:0 за „червените”.

21. Стоичков не е предвиден да бъде титуляр във финалния мач с Левски за Купата, когато става огромният скандал (19 юни 1985). Стойчо Младенов обаче получава няколко дни преди двубоя тежка контузия и треньорът Манол Манолов пуска Ицо в стартовия състав. Христо носи в тази среща фланелката с №11.

22. По време на мача е главно действащо лице край тъчлинията откъм сектор „А” - хваща Емил Спасов за гушата.

23. След като е изваден завинаги от футбола, майка му Пенка обикаля из София, за да търси спасение за сина си. Ходи при няколко важни особи, включително и при тогавашния шеф на футболната федерация Иван Шпатов.

24. Няколко месеца по-късно Стоичков е реабилитиран. Наказанието му отпада, а на 30 април 1986 година отново играе за ЦСКА – влиза като резерва при гостуване на Сливен.

25. Запознава се с жена си Марияна в магазин „Деница”, където тя работи като продавач. „Отидох да си купувам печка, пък си взех булка”, разказва впоследствие Камата.

26. Жени се за Марияна ден преди да навърши 22 години. Сватбата е на 7 февруари 1988 година в пловдивския хотел „Тримонциум”.

27. След като на 1 октомври 1989 година забива четирите гола във вратата на Левски, на другия мач между двата отбора (7 април 1990) излиза на терена с фланелка №4.

28. Докато е в ЦСКА, само един вратар му е хващал дузпа. Това е Николай Донев по време на шампионатния двубой между Етър и „червените” (1:1 на 2 септември 1989). Пропускал е дузпа и в дербито с Левски, но ударът му излиза в аут (13 февруари 1988 среща за Купата на Съветската армия).

29. Води тайни преговори с Йохан Кройф за трансфер в Барселона през лятото на 1989 година на турнира в Палма де Майорка. Холандецът е впечатлен от Ицо през април същата година, когато в полуфинални сблъсъци за КНК българинът вкарва три гола в двата мача срещу каталунците.

30. Трансферът му в Барселона е на стойност 4 милиона долара и става факт през 1990 година. Бившият съветник на Тодор Живков – Костадин Чакъров, разкрива впоследствие, че с част от парите България купува и внася на родния пазар огромно количество... дамски превръзки.

31. Христо Младенов е първият треньор, който вика Стоичков в „А” националния отбор на България.

32.Първият му мач за националния отбор на България е на 23 септември 1987 година, когато бием Белгия с 2:0 в евроквалификация. Стоичков играе с №7 и се отчита с голово подаване към Сираков за първото попадение.

33. Преди официалния дебют на Ицо за Барса майка му сънува, че бележи гол. Така и се случва – на 1 септември 1990 година Стоичков вкарва за крайното 1:0 срещу Еспаньол в шампионатен мач.

34. Заради огромната популярност на Ицо в България започва да излиза малко след началото на 90-те години вестник „Стоичгол”.

35. През август 1992 година, по време на контролата България – Мексико в София, Стоичков се съблича и хвърля на пистата националната фланелка – вбесен, че феновете го освиркват заради пропусна дузпа.

36. През пролетта на 1990 година, докато е още в ЦСКА, Стоичков съветва в Стара Загора група студенти с уникалния халф: “Повичи ибети, по-малку учети!”

37. След тренировка на националния отбор на Панчарево (през 1994 година) Стоичков бута малко момче, което го моли за автограф. След двайсетина минути, явно осъзнал грешката си, Ицо намира момчето, извинява му се и му се разписва върху картичка и върху фланелката.

38. Повечето му бизнес начинания с парите, спечелени от Барселона, се провалят. Съдружникът му Яфа го измамва в общата им фирма „Стоичков-Яфа”. Опитва да развъжда риба в България, но шараните му умират.

39.Преди историческия мач на „Парк де Пренс” през 1993 година наш Ицо започва да кукурига във фоайето на хотела, за да дразни домакините. На другата вечер България нанася своя удар, печелейки с 2:1.

40. На световното в Щатите вдига скандал с шефовете на БФС, защото иска да играе обувки „Кронос”, вместо с „Адидас”.

41.Преди четвъртфинала с Германия изстрелва пред камерите култовото: „Айнцу, двайнцу, дрън!”. На другия ден немците са поразени с 2:1, а първото попадение е на Стоичков.

42.През 1995 година е приет от папа Йоан Павел II. Явява се в червен костюм и казва: Началникът ти е благословил левия ми крак”.

43.Като играч на ЦСКА се излага жестоко по време на театър. Заедно със съотборниците си гледат постановката „Балкански синдром” на Станислав Стратиев. В един момент човек от публиката се изправя и започва да апострофира артистите. Ядосаният Стоичков се изправя и извиква: „Ей, цървул, я сядай долу, не съм дошъл само тебе да слушам!”. Публиката припада от смях, тъй като въпросният човек е част от спектакъла. Но от зрителите само Ицата не разбрал...

44. Най-голямата му изцепка е в едно интервю, когато „срамежливо” обявява: „Двама сме големите – аз и адашът Христос”.

45.Лудва по сръбската музика още докато играе футбол в Пловдив. След успеха над Левски с 5:0 и четирите гола, които отбелязва, Стоичков отива същата вечер (1 октомври 1989) в зала „Фестивална”. Там концерт има неговият идол Мирослав Илич.   

46. След Европейското през 1996 година бойкотира националния отбор заради изгонването на Димитър Пенев.

47.През 1997 година се скарва с Христо Бонев. Кавгата с националния селекционер приключва, след като Ицо отива на гости на адаша си, поднасяйки му огромен букет с цветя.

48.През пролетта на 1998 година се връща за кратко в ЦСКА и се изпокарва с Трифон Иванов за капитанската лента. Скандалът за лентата между двамата е пренесен и на световното във Франция същата година.

49. През 1998 година става член на Партията за независимост на Каталуния.

50. Луд е на тема лов. Докато е треньор на южноафриканския „Мамелъди Съндаунс”, участва в 10-дневно сафари, в което показва уникален мерник.