Много бурна година се очертава 2017-а за фенклуба на Манчестър Юнайтед в България. Редица прояви ще организират любимците на „червените дяволи“ у нас, включително благотворителен турнир за деца, лишени от родителски грижи. Председателят на фенклуба на Манчестър Юнайтед за България Емил Йорданов разкри пред "Новини Лондон" повече от интересни подробности за това, което ще се случи през следващите месеци у нас, пък и в Манчестър. 

"Червеният дявол" от Велико Търново също така съобщи, че Димитър Бербатов е отделил специален сектор от стадион "Васил Левски" за българските фенове на Манчестър Юнайтед за голямото събитие, което предстои на 14 юни - благотворителния мач между отборите на Бербо и Луиш Фиго.

- Г-н Йорданов, разкажете повече подробности за благотворителния турнир, който организирате?
- В края на април – 28 и 29 фенклубът за девета поредна година организира този турнир. Очакваме отново над 150 деца да се включат на стадиона в град Килифарево, където най-добрите ще получат медали и индивидуални награди. Посланието на този турнир е, че тези деца също имат място в нашия живот. Смятам, че чрез спорта и футбола те се участ на дисциплина, придобиват увереност и самочувствие. Ние искаме да им покажа, че чрез спорта те могат да бъдат активни в обществото и в същото време да намерят своето прозвище. Много се радвам, защото тези деца трябва да живеят в приемни семейства в близкото бъдеще. Ще бъда много щастлив да организираме проявата и догодина, когато ще бъде десето юбилейно издание. Ще организираме изключително голям турнир, с много гости, с много мероприятия, концерти.  Надявам се всичко да мине по-план и най-важното – да зарадваме децата.

- Как се породи тази идея и имате ли партньорство с други фен клубове?
- Преди 9 години, когато кандидатствахме за официално признаване на нашия фен клуб от страна на Манчестър Юнайтед, те ни попитаха по какъв начин ще популяризираме марката „Манчестър Юнайтед“ в България. И тъй като много от нас обичат децата и обичаме да помагаме се спряхме точно на тази кауза – да правим турнири за деца лишени от родителски грижи. Те го приеха изключително добре като идея и може би това беше една от причините ние да получим това признаване. Щастлив съм, че се получи традиция. Спомням си, че третият турнир го направихме заедно с нашите приятели от фен клуба на Челси. Наистина проектите ни за в бъдеще са и повече фен клубове да се включват в тази инициатива, защото по този начин показваме едно уважение към всеки друг, който подкрепя и обича любимия си отбор, различен от Манчестър Юнайтед. И още по-хубавото е, че сме обединени в каузите за тези деца.

- Какви други събития обмисляте през 2017 година?
- Тази година ще се случат много събития. В края на март ще пътуваме 90 човека до Манчестър и ще гледаме на живо 2 мача на Манчестър Юнайтед – с Уест Бромич и Евертън. Може би това ще бъде най-голямата българска група и най-голямото събитие, което се е случвало като дейност на фен клуба. В края на април ще направим и поредният национален събор, който ще се проведе във Велико Търново. Той ще бъде три дни. И най-голямата и радостна новина е, че легенда на Манчестър Юнайтед ни потвърди, че ще присъства на нашия събор. Но нека името му да го запазим в тайна, за да запазим интересът по-голям. Много се радвам, че ще пристигне и ще бъде три дни във Велико Търново. След това отново ще пътуваме до Манчестър. Иначе основната ни идея е да наблегнем на посещаването на повече мачове на Манчестър Юнайтед, на срещата ни с футболисти на тима, треньори, ръководство. Въобще очакваме много хубави неща да се случат тази година.

- Много легенди на Манчестър Юнайтед се очакват да пристигнат в България за шоуто на Димитър Бербатов на стадион „Васил Левски“. Планирате ли специални събития за този мач?
- Да, разбира се. Искам чрез вас да благодаря на Димитър Бербатов, който ни даде специален сектор на стадиона. Сектор 43, който ще бъде само за феновете на Манчестър Юнайтед в България. Ще има много голямо знаме в негова чест и в чест на тези легенди. Знамето ще бъде осветено на самия събор във Велико Търново. Ще направим изключително голяма подкрепа за всички тези легенди, които са допринесли толкова много за Манчестър Юнайтед, а и въобще за футбола.

- Какви са впечатленията ви от Жозе Моуриньо като мениджър на Манчестър Юнайтед?
- Лично аз винаги съм вярвал в Жозе Моуриньо. Даже в момента, в който той дойде в Челси, аз бях сигурен, че този човек някой ден ще замени сър Алекс Фъргюсън. Много стегна отбора в последните месеци, прокара своята философия. Показа, че не робува на имена. Най-много ми харесва в него това, че той има изключително голямо желание да бъде треньор на Манчестър Юнайтед. Не само като наемник – да си вземе заплатата и да си отиде, както предният ни мениджър. И затова се надявам, че той ще стигне в следващите години успехите, които сър Алекс имаше в клуба.

* На снимката: Емил Йорданов с Оле Гунар Солскяр