Лукойл Академик отстрани Балкан Ботевград в полуфинал за Купата на България по баскетбол след 80:79 след продължение. Двубоят обаче ще се запомни и с изгонването на треньора на ботевградчани Небойша Видич след две технически нарушения от съдията Искрен Манолов.   

“Успях да гледам края на мача. Това, което искахме преди мача, е да успеем да го вкараме в неизвестен завършек и да бъдем на 1-2 точки разлика от Лукойл. На почивката бе 6 точки, а след третата част 8, след което изравнихме. Имахме дори аванс от 3 точки, но и загубени топки”, започна Видич, цитиран от BGBasket.bg.

“Аз съм един треньор чужденец в България и не искам да звуча като най-умния на света и да изнасям лекции. За едно качествено баскетболно представление са необходими треньори, играчи, публика и съдии. Ще оставя на вас и на хората в залата и пред екраните кой не си свърши работата както трябва. От друга страна и вие трябва да правите анализираща журналистика. Не само да предавате нещо, но и да казвате своето мнение за това кой как си е свършил работата.

Няколко пъти този сезон казах, че съм горд с моите играчи. Аз обичам моя отбор. Имаме и доста болежки по играчите, нямаме пълен състав, видяхте и Станимир, че не е на 100%, Травис има проблем с глезена, а Радо Кочев не беше тренирал известно време. Не казвам това, за да се оправдавам, а за да добавя, че тези момчета имат страхотни сърца и за мен е чест да казвам, че съм техен треньор. Само един път в живота ми съм бил гонен от мач и това мисля, че беше 1998 година, когато водих деца. Знам, че може и да гледам различно, тъй като съм участник в мача, но искам само да кажа, че никога не съм казал нищо лошо на съдия, включително и тази вечер.

Има нещо, което се нарича баскетболен критерий. Защо аз мога да коментирам съдиите? Защото аз всеки ден съдийствам по два пъти. Нямам съдии на тренировките и се налага аз да върша тази работа. Ако имам колонка във вестника мога да пиша за вашата работа. Но, тъй като по два пъти на ден съдийствам, аз уча играчите си кое е крачки и кое не. Затова ние треньорите също имаме право да говорим. Съдийският критерий не беше еднакъв. Това го казвам сега, а вероятно ще го направя и след като гледам мача.

Има нещо, което се казва обструкция на баскетболната игра - това са бъмпове. Непозволеното препречване е друго според баскетболния правилник. От друга страна имаше и някои нарушения, които на нас се отсъждаха, а на тях не. И като поставим на масата двата бюджета, двата отбора и такава разлика в критерия...Няма какво да говорим.

След мача всички идваха да ми честитят. За мен обаче моралната победа не е същото. Аз искам да съм истински победител. За жалост тази година няма да спечелим купата, но за мен е важно какво неутралните зрители и журналистите ще кажат за мача. Искам отново да кажа, че на нито едно място, на което съм работил - в Сърбия, Русия, Исландия или другаде, никога не съм ги обиждал или съм им говорил лошо. Понякога съм в правото си, понякога не, но мисля, че да бъда изгонен на такъв полуфинал, при все, че предишния завърши с 20 точки разлика, е най-малкото ненормално.

Мисля, че отборът ни заслужи да бъде трети. Такива правди обаче не съществуват, всичко трябва да се докаже на терена. Ще видим как ще сме, вероятно ще сме доста изморени. Знам само, че тези, които имаха най-голяма печалба от този мач са Берое."