Лукойл Академик загуби от руския Енисей Красноярск с 92:97 в мач от втората групова фаза на турнира за Купата на ФИБА Европа. Българският тим игра добре, но накрая на успя да издържи.

"Сигурно на много места се пропукахме. За да получим 97 точки, вероятно сме били слаби в защита. Аз обаче видях борбеност и желание у момчетата и не мога да ги обвиня в обратното. Направиха всичко възможно, просто противникът беше великолепен в стрелбата от тройката. Горе-долу успяхме да се справим с другите неща, но при 52% стрелба от тройката като гост е трудно. Имаше и отворени шутове, но и трудни, които бяха през ръка. Имаше и ключови ситуации в края, в които не успяхме да направим добро нападение. Със сигурност в края ни липсва и свежест. В такива ситуации ни трябват малко повече агресия, за да си спечелим някое нарушение и да отидем на наказателната линия, за да можем и да си починем и да вкараме лесни точки”, каза треньорът на Лукойл Академик Тони Дечев пред БНТ.

„Накрая не сме равни при борбите, но статистиката показва, че от втори шанс имаме еднакъв брой точки. Това означава, че проблемът не е бил там. Може би това им е дало повече атаки - осем на брой, които с този висок процент на стрелба вероятно са разликата. Момчетата направиха всичко възможно, но днес го нямаше жокера. Дали е висок или нисък няма значение. Някои се включиха доста притеснено, при което, ако нещата се бяха развили по друг начин, разликата нямаше да падне толкова бързо в края на третата част. Опитвах се да спестявам играчите и със зона и със смени, за жалост не се получи”, допълни още специалистът.

„Не сме спирали да търсим нов висок играч, откакто Загорац си замина. Аз съм наясно, че в Лукойл не може да дойде какъвто и да е играч. Опитваме се да намерим такъв, който да си заслужава, а не просто някой за бройка на чужденец, защото е ясно, че българите на тази позиция ги няма. Гледаме играчи, но за жалост или не се разбираме за цената, или не сме атрактивна дестинация. Имахме няколко отказа на играчи на ниво, които не искат да играят тук. Желанието ни е да привлечем нов, но не на всяка цена. Моментът беше да помогне сега в тези мачове. Със сигурност сега във всеки следващ двубой този играч ще ни липсва все повече и повече, защото ще се натрупва и умора в момчетата. Тримата високи ще започнат да играят без почти никаква ротация и ще бъде много трудно”, коментира още Дечев.

„Наясно съм, че може би не давам достатъчно шанс на Антъни Бийн. Той все още не се чувства в свои води в нашия отбор. Днес се надявах в някое от тези моменти включвания някой да избухне, но за жалост не е толкова лесно. Има напрежение, противникът е високо ниво и просто не се получи.

Първо имаме мач със Спартак Плевен, а след това ще мислим за Гронинген. Ще бъде важно какво ще стане в останалите мачове и след това ще знаем какви са ни шансовете да се класираме като най-добър втори. Ще бъде труден мач, наясно сме. Смятам, че днес играхме добре, борихме се, но някакви дребни неща не ни достигнаха. Надявам се и там да се представим така, да имаме самочувствието от победата над тях."