Лукойл Академик представи отбора си за новия сезон. Първенецът на България ще атакува групите на новия турнир Шампионска лига. Ето какво каза спортният директор на Лукойл Академик Тодор Стойков. Крайно любопитно е признанието му, че има черно тото в баскетбола. Нещо, за което БЛИЦ писа още в началото на годината. Тогава проведохме анкета сред треньорите в женското направление, като почти всички отрекоха да знаят за съществуване на подобни сблъсъци. Ето интервюто на Тодор Стойков пред Мая Димитрова от "7 дни спорт".

- Каква е вашата оценка за представянето на националния отбор в евроквалификациите?
- След като не сме се класирали на европейско първенство, представянето не е било добро. Нормално е, когато няма резултати, всеки треньор да търси някакво оправдание. Вярно е, че групата беше тежка, но ние имахме цел и не я изпълнихме.

- Според вас можеше ли с този отбор да се постигнат по-добри резултати?
- Със сигурност, ако играехме с пълен състав, всеки мач можеше да постигнем нещо повече.

- В този ред на мисли преждевременното напускане на Александър Везенков и натурализирания американец Дий Бост отрази ли се на отбора? Правилно ли беше те да си тръгнат преди края на квалификацията?
- Това решение е малко изненадващо. Не е най-добрият вариант играчите да си тръгват по този начин, но щом треньорът е преценил да ги пусне, значи това е за доброто на всички. Да не забравяме, че и Станимир Маринов си тръгна преждевременно.

- Доколкото ни е известно, Маринов беше контузен.
- Доколкото аз знам като член на Управителния съвет, той сам си е тръгнал.

- Отново се натурализираха двама чужденци на постовете плеймейкър и център. Нужно ли беше това?
- Има нужда, защото се вижда, че не става с наличните играчи. Ако нямаме чужденци, тогава съвсем няма да си говорим дали сме доволни или не. Нормално е да се натурализират чужденци Ние не сме единствените, които го правят. В доста по-сериозни баскетболни нации има чужденци в отборите. А за нас, които сме в дъното на класирането, е задължително. Може да е и само един, но трябва да улучим правилния играч, за да може наистина да ни помогне.

- И това лято близнаците Деян и Калоян Иванови отхвърлиха поканата да играят за националния отбор. Смятате ли, че трябва да се направи всичко възможно те да се върнат?
- Със сигурност с тях националният отбор щеше да изглежда по друг начин. А това, че не са в състава, си е тяхно решение. Много хора казаха, че ще ги върнат, не съм видял някой да е успял. Това е проблемът, че и малкото играчи, които имаме, не искат да играят.

- А каква е тази тенденция играчите да не искат да играят за националния отбор?
- За мен това е недопустимо. Като състезател винаги съм играл за националния отбор. За мен това беше привилегия. В Словения Горан Драгич, който получава 80 млн. долара, играе за националния отбор от първия до последния мач. Това означава, че всичко е въпрос на манталитет. Ние затова нямаме центрове, нямаме гардове, нямаме нищо.

- Това ли са проблемните позиции в българския баскетбол?
- Винаги това са били проблемни позиции, така че това не е нещо ново на хоризонта. Имаме гардове. За съжаление, Божидар Аврамов е контузен. Аз съм убеден, че ако той беше здрав, треньорът Любомир Минчев щеше да вземе само център за квалификациите. Божидар Аврамов можеше да бъде основен играч, но контузията, която получи, вече две години го държи извън терена. Относно центровете, също мога да кажа, че има някои играчи, но те не са готови да играят на такова ниво. В другите отбори разполагат с доста по-високи състезатели и по няколко. При нас високите момчета се записват да тренират волейбол където няма физически сблъсъци, а и там по-лесно успяват. Баскетболът е силов спорт и няма толкова добре подготвени състезатели.

- Каква е основната грешка при работата с младите състезатели?
- Щом няма резултати, това означава, че има грешки. Основният проблем е, че първата работа на треньорите при подрастващите е да вземат таксата на децата, за да могат да си изкарат заплатата, а след това да учат децата на баскетбол.

- Да погледнем нещата от друг ъгъл. Има ли достатъчно подготвени треньори в България?
- Това също е ниша, в която за съжаление сме много назад. Нямаме достатъчно подготвени треньори, затова на последния Управителен съвет говорихме, че трябва треньорите на подрастващите да ходят по семинари, да се пращат на подготовка в чужбина. С две думи - да се обучават непрекъснато.

- А защо това не се случва?
- Има треньори, които го правят. В България те се отличават по начина, по който работят. Но когато се направи семинар, казват, че си знаят всичко.

- Кой според вас трябва да финансира тези обучения в чужбина?
- Ще се опитаме по някакъв начин да задължим треньорите на подрастващите да посещават семинари. Във федерацията решихме таксите, които ще влязат от картотекирането на пети чужденец в отборите, да отиват специално за треньорите, за да могат да ходят на обучения. Ако в Националната баскетболна лига има 9 клуба с петима чужденци, това означава, че 40-50 хил. лева ще отидат целенасочено за финансиране на треньорски семинари в чужбина.

- Чужденците в клубовете се увеличиха от 4 на 5 в отбор по предложение на Лукойл Академик. Това как помага на българския баскетбол?
- Как така по наше желание?

- Не настояваше ли Лукойл Академик за пети чужденец, или греша?
- Имаме претенции за чужденците, защото смятаме, че за Европа са ни нужни, на базата на това, което видяхме в националния отбор. За да представим българския баскетбол по най-добрия начин, поискахме да има увеличение на чужденците. Но това не е предложение на Лукойл, а Лукойл се съгласи с това предложение.

- Чужденците не пречат ли на развитието на българските състезатели?
- Някои пречат, някои не пречат. В турското първенство играят по осем чужденци. Това пречи ли на Турция да бъде сила в баскетбола?!

- Турция има по-голям избор от състезатели. А вие спирате развитието на българските играчи, за да играят чужденците.
- Не спираме никого! Някои сами се спират.

- Какво означава това?
- Те нямат желание и сами се отказват. Когато трябва да се върши работа, не я вършат.

- Смятате ли, че българските играчи се надценяват?
- Някои са надценени, някои не. Има такива, които се мислят за звезди.

- Георги Глушков беше единственият кандидат за президент на БФБ и логично спечели. Как си обяснявате това, че никой не иска да води бащината дружина?
- Е, как никой да не иска. Нали има кандидат все пак? Аз знам, че се появиха и други кандидати, но след това изчезнаха. Няма желаещи, защото веднага се започва с въпросите "Защо не се класирахме на европейското, защо това, защо онова?"

- Всеки бяга от отговорност ли?
- Възможно е.

- Да поговорим за проблема с черното тото в българския баскетбол.
- Това наистина е много сериозен проблем в женското направление, чуват се сериозни слухове и за мъжките отбори. Трябва да хванем тотаджиите, защото те се знаят кои са, и съм убеден, че скоро някой ще изгърми. Като хванем няколко играчи, другите ще се уплашат и ще спрат.

- Чували ли сте за такива проблеми в Лукойл Академик?
- Не съм. Не виждам как с тези високи цели, които сме си поставили, някой играч може да си позволи да залага против отбора.

- Бихте ли изгонили баскетболист, ако разберете, че все пак залага?
- Ооо, веднага! Не само аз, мисля, че президентът на тима ни (б.р., Валентин Златев) е човек, който не харесва подобни неща.

- С оглед на селекциите в другите отбори какво първенство очаквате?
- Предполагам, че първенството ще бъде интересно. Колко, зависи изцяло от селекциите, които са направили отборите. В България целите пред Лукойл Академик са да стане шампион и да спечели купата. Основната ни цел в Европа е да влезем в групите на Шампионската лига. Ще се опитаме да направим всичко възможно. Предполагам, че съперниците ни искат същото, но се надявам да успеем. Пожелавам успех и на другия български отбор в Шампионската лига Рилски спортист. Надявам се поне единият отбор, дай Боже и двата, да влязат в групите.

- Лукойл Академик вече е в пълен състав. Кои са новите ви попълнения?
- Взехме четирима чужденци: американците Дани Гибсън, Стив Зак, украинецът Максим Корнийенко и словенецът Саша Загорац. От българските играчи само Денис Агре е нов, а Веско Веселинов и Симеон Илиев само тренират с нас. Има момчета, които преценяват, че подготовката им с Лукойл е най-добрата.

- Какво е състоянието на плеймейкъра Божидар Аврамов?
- Божидар трябва да започне да играе след Нова година. Възстановява се добре и се надявам всичко да е наред. След контузията на коляното в Румъния нещата се объркаха и за съжаление две години вече не играе.

- Отборът изигра няколко контроли, какво видяхте в тях?
- Реално най-важните ни контроли предстоят. В петък и събота (23 и 24 септември) играем с грандовете Партизан и Мега Лекс в Сърбия, а на 28 септември - срещу Газиантеп с Деян Иванов в зала "Универсиада".