Спортният директор на Лукойл Академик Тодор Стойков подаде оставка като член на Управителния съвет на баскетболната ни федерация навръх Бъдни вечер. Легендарният баскетболист назова някои причини да се оттегли. Впоследствие обаче федерацията излезе с решение, че не може да разглежда оставката, което може да направи единствено Общо събрание. Така ситуацията остана висяща. Затова БЛИЦ СПОРТ потърси Тодор Стойков за коментар:

-Г-н Стойков, защо подадохте оставка? От думите ви не станаха ясни конкретни причини.
-Аз вече казах защо го правя. Не искам да бъда част от този Управителен съвет и начина на управление. Не съм щастлив от някои неща, които се случват. Внасят се предложения, гласуват се. Не ми харесват доста неща. Казах вече, броят на седалките в залите не е големият проблем на българския баскетбол. Ще наближат плейофите и четири отбора нямат право да играят в залите си, ако се спазват правилата за минималния брой седалки. Какво правим тогава? Да местим отборите в други градове?! Тогава и тези хора, които сега идват на мачовете, няма да бъдат в залите. Нали целта ни е да запалим повече деца да тренират баскетбол. Как да стане това, ако отборите играят в други градове?!

-Федерацията обаче излезе с решение, че не може да гласува оставката ви. Тогава какво ще правите?
-Вижте, не е толкова важно дали оставката ми ще бъде приета или не. Тази оставка е по-скоро сигнал, че така не може да се продължава. Проблемите са защо не се класираме на европейски първенства, защо сме на последните места при юношите, защо няма хора в залите, защо няма талантливи млади баскетболисти, които от школите да захранват мъжките отбори. И още и още... А не се прави нищо, за да бъдат решени. Има хора по комисиите, които са поставени само за да слушат този или онзи и да изпълняват. Щом не могат да приемат оставката ми, какво мога да правя?! Не съм се чувал с никого от федерацията, бяха празници. В следващите дни ще видим какво ще се случи. Ще оповестя доста мои идеи, които ще предложа пред Управителния съвет. Разберете, трябва да има промени.

-Визирате ли някого от ръководството, когато казахте, че „не искате да бъдете част от тази клика”?
-Не, абсолютно никого нямам предвид.

-Не бягате ли от отговорност, искайки да напуснете Управителния съвет? Някои хора ще приемат решението ви като бягство, вместо да останете и да помогнете?
-Както искат, така да го приемат. Аз казах, каквото трябва. Не бягам от отговорност, защото никога не съм го правел. 

-Вечната тема с чужденците проблем ли е за българския баскетбол? Защо Академик (Пловдив) или Черно море има по трима или четирима чужденци, ако накрая финишира на трето, четвърто или пето място. Какво носи това класиране на отборите?!
-Това е дълга и много коментирана тема. Ние имаме оправдание да разполагаме с чужденци, защото играем в Европа. Смятам, че с това всички ще се съгласят. Левски и Ямбол нямат нито един чужденец. За останалите отбори не мога да коментирам, но Черно море, например, е на седмо място с трима чужденци... Факт е обаче, че няма български играчи и затова се взимат баскетболисти отвън.

-Предстои важен мач на Лукойл Академик днес срещу Гронинген за Купата на ФИБА Европа. Какви са очакванията ви?
-Трябва да победим. Опитваме се в домакинските мачове да печелим. Момчетата не получиха почти никаква почивка, тренираха на 1 януари вечерта, за да се подготвят. Надявам се да победим.

-Новото попълнение Антъни Бийн готов ли е, ще помогне ли?
-Ние сме го взели, за да помогне, а дали ще стане, ще видим. Безспорно има качества, ще засили конкуренцията.

-И Тони Дечев призна защо Лукойл Академик играе колебливо в първенството? Играчите подценяват ли българските отбори?
-Играем на два фронта. И на мен не ми харесват някои неща, свързани точно с мачовете в нашия шампионат. Може да има подценяване и състезателите да мислят, че противниците сами ще загубят. От друга страна обаче сезонът е дълъг, грешките не са фатални и може да бъдат поправени. Важното е какво ще се случи на края на сезона.

-Поставили ли сте си за цел да преследвате Енисей (Красноярск) в групата за Купата на ФИБА Европа?
-Нека вървим стъпка по стъпка. Днес е срещата с Гронинген, после е гостуването на Бенфика. Опитваме се да бъдем професионалисти и да се подготвяме максимално добре за всеки мач.
СТЕФАН РАЛЧЕВ/БЛИЦ