Лукойл Академик и Берое ще спорят за купата на България по баскетбол. Тимът от Правец стигна до двубоя за отличието изкюлчително трудно, след като надви с 80:79 Балкан Ботевград след продължение. Редовното време завърши 73:73, а в продълженията Балкан бе на път да поднесе най-голямата сензация. Финалът е в неделя от 18:30 часа.

Преди двубоя едва ли някой е имал съмнение в ролята на Лукойл Академик на тотален фаворит. Дългата резервна скамейка, класните попълнения и далеч по-добрите финансови възможности обаче се изпариха на паркета в зала Колодрума.

В началото на последната част Балкан дори остана без треньор. Буквално! Небойша Видич получи две технически нарушения от съдията Искрен Манолов и седна на резервната скамейка. Охрана обаче го изведе извън пределите на залата. Така ботевградчани продължиха да бъдат водени от помощника му Петър Златанович. “Зелените” продължиха да притискат Лукойл Академик до стената и да не позволяват да се отдалечи в резултата.

Така се стигна до драмата в края на срещата. При оставащи 12 секунди и 73:73 Дани Гибсън от Лукойл Академик направи крачки и подари атаката на Балкан, който имаше шанс да спечели двубоя. До края на редовното време оставаха 4 секунди, Станимир Маринов поде сам атака, но се подхлъзна и не успя да стреля към коша.

В началото на продължението Ивко Ивков пропусна два пъти от тройката, а при третата атака подаде лош пас към Даниелс. Така Балкан провали три поредни атаки. След това Станимир Маринов вкара два фаула за 77:75 в полза на “зелените”. Асен Великов върна един фаул, а Амин Хот реализира за 79:76 в полза на Балкан.

При следващата атака обаче ботевградчани сбъркаха и изпуснаха топката в аут. Последваха кош за Лукойл Академик и резултатът стана 79:78. Балкан обаче не успя в следващото си нападение и Лукойл Академик обърна резултата след два точно изпълнени фаула за 80:79. Въпреки всичко оставаха 10 секунди за последна атака за ботевградчани. Михайло Секулович обаче изстреля топката доста наивно сякаш само да се освободи от нея близо до коша и пропиля възможността за Балкан.

Дани Гибсън се отличи с „дабъл-дабъл“ за шампионите – 20 точки и 11 асистенции, а Стив Зак и Филип Виденов добавиха съответно по 17 и 16 точки.

Травис Даниелс отново бе над всички в селекцията на „зелените“ – 19 точки и 16 борби, Амин Хот и Радослав Кочев се отличиха съответно с по 17 и 15 точки, а Станимир Маринов вкара 13 точки.