Александър Везенков получи още едно признание за представянето си с екипа на Барселона, но този път то идва отвъд Океана. Българинът поведе колоната на топ талантите от Европа в класация, изготвена от престижния сайт HoopsHypе, преди предстоящия на 22 юни драфта в НБА.

206-сантиметровото крило на Барселона е представено в специален клип заедно с Джона Болдън от ФМП, Матиа Лесор от Нантер и Анджейс Печеникс от Гран Канария. Във видеото се споменават някои от успехите на национала, сред които приза му за MVP на гръцката лига през 2015 г. и силната му игра за Барса през този сезон.

След някои промени в НБА тази година името на 21-годишния ни баскетболист попада автоматично в драфта, което означава, че може да бъде избран без изрично да се включва в него. В случай, че Александър Везенков се откаже да влезе в НБА през драфта, има възможност да изрази желанието си да не участва в избора до 12 юни, когато изтича крайният срок за това на играчи, родени извън САЩ, и играещи извън NCAA.

Самият той обаче намекна неедократно, че към момента е съсредоточен към изявите си с Барселона, с който има договор до лятото на 2019 г. През 2016/2017 Александър Везенков участва в 30 мача на каталунците в Евролигата, в 6 от тях започна като титуляр. Българинът записва средно по 7.5 точки, 3.2 борби и 1.1 асистенции при успеваемост в стрелбата от средно разстояние 67%.