В изминалите два дни волейболът в България затвърди тенденцията, че е жив. Все още не можем да кажем, че е онзи волейбол, който е постигал велики успехи в миналото, но на фона на мизерните условия в днешно време и това е нещо. Във вторник в “Универсиада” според официалната статистика на Левски – Гронинген е имало 1000 фенове. В сряда в “Арена Армеец” на ЦСКА – Амрисвил според официалната статистика е имало 2700 фенове, а според коментатора в залата са били около 4000. Няма значение – хора има, зажаднели за спорт хора има. Волейболните Левски и ЦСКА са живи и ще привличат все повече привърженици.

Не можем да кажем същото за баскетбола. Там хора стават все по-малко. Има групички, които се знаят по имена на всеки мач. В баскетбола не искат да се развиват и да гледат към бъдещето. Най-простичкото – да гледат как се прави от волейбола и как за два дни се събират 4-5 хиляди души на два мача. Ако в баскетбола към този момент в два кръга съберат общо 5 хиляди души, ще бъде геройство. Уточнявам, към този момент, а не, когато Балкан за малко да спечели титлата или в силния период на Левски...

Федерацията по баскетбол и Управителният съвет отново са на ход. Основният въпрос е искат ли да направят крачка напред и да се развиват, или отново ще останат в блатото, в което се намират в последните години. Тодор Стойков обяви, че Лукойл Академик ще поиска домакинство на турнира за Купата на България. Преди това обаче се стига до онзи проблем, за който писах преди доста време – прословутите седалки в залите. И особено броя им в залата в Правец. В момента все още е в сила решението в малки зали (с капацитет по-малко от 1200 места) да не се играят мачове от решителната фаза на първенството. На днешния управителен съвет обаче Тодор Стойков вероятно ще внесе предложение това решение да бъде отменено. Защото вече каза, че ако това бъде направено, Лукойл Академик ще поиска домакинството на турнира за Купата. Т.е., клубът от Правец, за да иска евентуално домакинство, това минава през отмяна на решението за капацитета на залите.

Уважавам Стойков заради всичко, което постигна като баскетболист. Както и за мнението му, че отборите не бива да домакинстват в други градове подобно на футболните, защото феновете, които сега ходят в залите, напълно ще изчезнат. Склонен съм да се съглася с него за първенство да бъде направен компромис и отборите да играят дори и в малките си зали. Изглежда съвсем логично Лукойл Академик цял сезон да се бори за първото място и след това да не може да се възползва от домакинското си предимство.

Но за Купата категорично не. Не бива физкултурни салони да приемат турнир па макар и в българския баскетбол, който е със залязваща слава. Седалките в залата на Лукойл Академик са точно 465, допълнително монтираха още 400. Дори да са 500, но със сигурност не са станали общо 1200. Стойков е прав, че броят на седалките не е големият проблем в българския баскетбол. Тогава кому е нужно за пореден път федерацията да е изправена до стената и да се чуди как да угоди. И без това Георги Глушков от няколко дни е като ударен с мокър парцал. Та сега и това.

Стойков каза, че ако правилото за минимум капацитет бъде премахнато, Лукойл Академик ще поиска домакинството на Купата. Но и каза друго - ако не бъде премахнато това правило, ще се съгласи с взетото решение. Оставаме с впечатлението, че искането на спортния директор е ограничението да падне само за двубоите в плейофите на първенството, а не в турнира за Купата на България. И така трябва да бъде. 

Нека имаме предвид и още нещо. Баскетболът в Пловдив се възроди. Кметът застава зад кандидатурата на Академик (Пловдив) за домакин на турнира. Залата е прекрасна, голяма и достатъчно добра, за да приеме надпреварата. Ако Пловдив не бе вариант за домакин - няма проблем да се търсят други алтернативи. Но при положение, че имаме налице такава кандидатура, защо да се правят поредните глупости.

Не искам да си представям какво ще стане в залата в Правец. Пак се връщам на онези финали преди няколко години, в които абсурдите бяха един след друг. Квота за билети между фенове на Лукойл и Балкан, специални пропуски, битка за билетче и търгуване пред залата все едно предстоеше финал на световно първенство. Всичко това дойде от малкия капацитет на залата и ограниченията, които домакините от Правец поставиха. За да спечелят, естествено. Така обаче не печели баскетболът и феновете. Та, само осемте участници в турнира за Купата плюс треньорите, масажистите и служебните лица, барабар с журналистите правят 200-250 души. Ботевград е близо и феновете на Балкан ще искат да гледат отбора си. Къде ще влязат и колко от тях ще влязат? Спартак (Плевен) също има фенове, които пътуват. Ами Берое или Рилски спортист?! Ако по някакво чудо вземат и пристигнат в Правец фенове на повече от един-два отбора, ще се стигне ли до напечена ситуация? Не искам да съм на мястото на Георги Глушков, Иван Ценов и обкръжението им, които още днес трябва да си опичат акълите. После да не се сърдят, когато ги критикуват, защото те самите се докараха до тук. С приемане на едни решения, които бързо нарушават, когато някой ги натисне зад ъгъла...
СТЕФАН РАЛЧЕВ/БЛИЦ

PS - Господа от федерацията, защо точно днес има заседание на Управителния съвет, когато Тодор Стойков го няма. Един от най-важните, а може би най-важният казус в момента, е подадената от него оставка. Тя продължава да виси във въздуха, нищо че казахте, че не е във вашите приоритети да я разгледате.