Рилски спортист победи Лукойл Академик с 90:86 в трета полуфинална среща от баскетболното първенство. Домакините са на път да поднесат най-голямата изненада от повече от десетилетие, като отстранят хегемона у нас още на полуфиналите. Откакто Лукойл Академик е в настоящия си вид никога не е отпадал преди финала, т.е. от 2002 година насам винаги спори за трофея - за 16-та поредна година!

След успеха днес Рилски спортист вече води с 2:1 успеха, а четвъртата среща отново е в Самоков на 13 май от 18:00 часа. Ако Рилецо спечели, ще затвори серията и отива на финал срещу Берое. Ако Лукойл Академик победи, ще изравни серията на 2:2, а петият решителен мач ще бъде в Правец.

Най-добри за победителите бяха неостаряващият капитан и лидер Йордан Бозов. Той заби 28  точки. Също толкова отбеляза и Евън Бруинсма, който ги добави с 13 борби, за да оформи дабъл-дабъл. Дарин Иванов реализира 13 точки, а Ди Джей Шелтън се отчете с 10 точки.

Трима баскетболисти на Лукойл Академик завършиха с по 14 точки - Дани Гибсън, Христо Захариев и Димитър Димитров. Божидар Аврамов реализира 13 от пейката.

Първата част бе за домакините – 27:22. Отговорът на Лукойл Академик бе бърз и изравни за 27:27. На полувремето Рилски спортист имаше аванс от само две точки – 49:47. И третата част бе за самоковци (18:15), а преднината се увеличи – 67:62.

Драмата настъпи в края на мача. При резултат 79:71 Божидар Аврамов изблъска при спряла игра Бруинсма, но съдията Николай Цинцарски си замълча и играта продължи. Павлин Иванов вкара две точки за 79:73 за Рилски спортист. Последва слаба игра на Лукойл Академик в защита, което позволи на Бруинсма да открадне топката след стрелба и да вкара без проблеми за 81:73. Последва преса на гостите от Правец, която донесе успех и резултатът стана 81:77 минута преди края. Йордан Бозов обаче не трепна и донесе успеха с изключително важна тройка за 84:77. Лукойл Академик обаче бързо върна четири поредни точки за 84:81 – 34 секунди до края. Данчо Бозов вкара един фаул за 85:81, а при последвалата атака Лукойл Академик не успя да вкара. В оставащите малко секунди имаше размяна на фаулове и дори тройка не стигна на Лукойл Академик. Домакините от Самоков спечелиха с 90:86.