Единият е роден на 14 ноември 1985 година. Другият е роден 9 години по-късно – на 5 септември 1994 година. Те са двама братя. Подкрепата им е била изключителна, ще бъде вечна. Големият е Мартин Маринов, малкият е Николай Маринов. И двамата сбъднаха мечтата на родителите си – да станат професионални баскетболисти.

Като малък Мартин играеше не лошо футбол. Затова приятелите му го кръстиха Далина. По прякора на тогавашната звезда на Швеция Мартин Далин. Докато бележеше голове на асфалтовото игрище с два камъка за греди на вратата, или на поляната над квартала, която се превръщаше в арена на зрелищни битки, Мартин буташе и... бебешка количка. В нея беше новороденият Николай. Понякога се налагаше да отмени майка си и да приспи малкия. В това упражнение участваше и пишещият тези редове. Съдбата ни събра с Мартин. Пак съдбата не се пошегува и двамата ни братя се появиха на бял свят в една и съща година - през няколко месеца. С Далина израснахме заедно, същото направиха и братята ни.

Малко по малко обаче Мартин се насочи към другата топка – баскетболната. Треньорите в Балкан (Ботевград) забелязаха таланта му и го вкараха в залата. Казаха на родителите му: „Трябва да продължи да играе баскетбол. Ще стане добър състезател.” Така Далина заряза футболната топка и започна да преподава уроци пред блока по баскетбол. После стана професионалист и се превърна в един от лидерите на Балкан в последните сезони. Миналото лято не получи нов договор от родния си клуб. Трябваше да намери път, за да продължи кариерата си. Избра това да бъде Спартак (Плевен). И там за краткото време се превърна в сърцето и душата на съблекалнята. Не случайно съотборниците му се шегуват с думите „No Marty – No Party” (Няма Марти – няма парти). Миналият сезон беше категорично най-силния в кариерата на Мартин, но изненадващо и незнайно защо бе забравен от селекционера на националния отбор Любомир Минчев. В момента 31-годишният баскетболист признава, че се чувства отлично в новия си отбор. Амбициран е да помогне на Спартак за нещо повече още този сезон.

В събота Мартин се изправи срещу... брат си. За Николай Маринов навремето казваха, че е по-талантлив от батко си. Ники тепърва ще развива потенциала си и може да стигне далеч. Вече получава повече минути игрово време в Балкан и демонстрира сериозно израстване. Оставаме на специалистите да ги оценят. Не за първи път двамата играят един срещу друг. Със сигурност никой не иска да е на мястото на майка им Ели и татко им Любо. Кое от двете им момчета да спечели?! Няма как да бъде избран само единият. По-важното е Мартин и Ники да покажат голямата братска прегръдка. И да напълнят сърцата на близките си. В такъв момент резултатите и победите нямат значение...
СТЕФАН РАЛЧЕВ/БЛИЦ